Annons

Annons

Annons

När det rör sig i müslin – då blir det hemlagat från Cranks

Vi människor är inte ensamma om att tycka om mûsli. Även diverse små baggar, puppor och kryp gör det. När jag och min köpta mûsli fick deras sällskap så började jag göra min egen...

Min storebror lät minst sagt uppgiven i telefonen.
– Vill du ha ett paket müsli? Eller fem? Jag fick tio stycken hemskickade häromdagen.
– Jaha, men är inte det bra?
– Nä!
– Nähä? Varför fick du det?
– För jag ringde och klagade på att det flög ut feta nattfjärilsliknande flygfän ur förpackningen när jag öppnade den.
– Va???
– Så de skickade några extra som kompensation.
– Ja, för det är ju just ÄNNU mera müsli från den producenten man vill ha mer av, när de precis levererat djur i sina förpackningar…
– Eller hur…
Ibland undrar man hur företagen tänker. Eller om de tänker alls. Jag ville inte ha hans müsli utan fortsatte troget med märket jag alltid brukade köpa. Mitt märke kunde man lita på – vissa saker vet man liksom bara.
Trodde jag. Ända tills jag någon vecka senare skulle ha lite mellanmål och en märklig rörelse uppstod i müslipaketet. Något rörde sig välmående där nere.
Och det var väl någonstans då som köplusten för müsli liksom dog. För evigt. Jag har inte köpt müsli sedan dess, nu är det över tio år sedan. Jag gör egen, efter ett engelskt recept från den berömda restaurangen Cranks på Carnaby Street i London. Ljuvligt gott. Mäktigt och knaprigt. Fullproppat med nyttigheter. Vårt receptpapper på denna müsli – eller frukostflingor som de kallar det – är knappt läsbart längre, så använt är det. Gör dubbel sats på en gång – det är så gott att det fort tar slut annars. Och den är nästan lika god innan den ska rostas i ugnen…

Hemlagat blir alltid godare – och så slipper man fjärilar och kryp i förpackningen…

CRANKS FRUKOSTFLINGOR
(ca 1 kilo frukostflingor)
TORRA INGREDIENSER ATT BLANDA
12,5 dl havregryn
knappt 1 dl solrosfrön
1,5 dl hackade blandade nötter
2 dl vetegroddar
3 dl riven kokos (jag brukar nöja mig med 2 dl, men det är en smaksak)
3 msk sesamfrön
2 dl råsocker (det går bra med vanligt också men råsocker har en mjukare smak som passar bra)

VÄTSKA ATT BLANDA MED
1,5 dl vatten
1,5 dl olja (gärna raps- eller matolja men inte oliv)
0,5 tsk vaniljessens (det går bra med 1 tsk vanlijsocker som alternativ, essensen är godare och lite med koncentrerad)
0,5 tsk salt
GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser (som inte har med vätskan att göra) i en stor bunke. Vispa samman vatten, olja, vaniljessens och salt i en annan bunke. Häll sakta ned vätskan bland torrvarorna och rör ordentligt mellan varven. Vätskan ska fördelas väl, men blir det klumpar så gör det inget – det är de som smakar godast efter gräddningen…

Ta ut plåten ur ugnen var 7:e minut och rör – annars bränner det lätt i kanterna.

Häll ut flingorna på bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 200 grader under ca 20 minuter – de ska bli gyllengula och knapriga.
Rör om 2-3 gånger så att allt gräddas jämnt. Ta sedan ut dem och låt svalna. Om inte barnen ätit sig mätta redan från plåten, så servera dem som mellanmål med mûsliflingor och mjölk, yoghurt eller fil. Förvara i glasburk med lock.
TIPS! Gör du dubbel sats så förläng gräddningen med ca 10 minuter. Rör om var tredje minut under de extra 10 minuterna, annars är det lätt att det blir bränt i ytterkanten.
SMÅBARNSTIPS! Lätt att göra med barn som vill ”baka” och ett gott mellanmål till ”matvägrande” barn.


Annons


(Obligatorisk)

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄


Annons
Senaste från Året Runt