Annons

Annons

Skeptiker på söndagsmiddag med svartrötter

Ska vi äta det där? Vad ÄR det här för hus? sa äldsta dottern när jag glatt visade middagsmaten - svartrötter. Efter det har hon aldrig sagt ett ont ord om den överraskande roten. Väldigt gott till en klassisk söndagsmiddag.

Svartrot. Visst låter det gott? Not! Det låter som plattfot. Eller som en synonym till strejkbrytare, svartfot. Ändå är den underligt magisk. Under sin jordiga, svartskrovliga yta är den helt snövit och stadig men mjäll. Lite som en oslipad sparrisdiamant.
Det tycker inte barnen, när jag roat visar middagsmatens huvudingrediens.
– Va??! Vad ÄR det där?
– Svartrötter.
– VAD sa du?
– Jag tänker inte äta det där! Jag går till pizzerian. De är ju fulla med jord, de där… pinnarna!
– Det är potatisar också när de plockas.
– Mamma är du allvarlig?
– Ja.
– Va??? Ska vi äta det där? Vad ÄR det här för hus?

Nä - jag håller med. De ser inte så roliga ut innan de skalats och tillagats.

Nä – jag håller med. De ser inte så roliga ut först.

I affären där jag köpte svartrötterna möttes jag också av tvivel. En ung grönsaksuppackare granskade mig med bruna ögon medan han långsamt fortsatte att packa upp apelsiner. Jag trevade runt bland rotfrukterna medan han sneglade på svartrötterna jag höll i. Så nickade han mot dem och sa:
– Vad gör man egentligen med dem, vad lagar man?
– Jag vet inte, sa jag uppriktigt. Det är bara kul att prova nya saker, men jag tror att de är ganska goda ungsbakade.
– Aha. Ja, det är några som alltid vill ha dem och frågar efter dem, så vi måste alltid ha dem beställda. Det var därför jag undrade.
Så jag åkte hem och letade. Och hittade ett recept med oxfilé, svartrötter, viltsmakande sås och ugnsbakade svartrötter. Jag modifierade det till en barnfamilj och bytte oxfilén mot fläskfilé och la även till ugnsstekt potatis ifall nu ungarna skulle råvägra svartrötterna. Vilket de förstås inte gjorde – för det blev jättegott…

Det här behöver du bland annat…

En klassisk söndagsmiddag –

FLÄSKFILÉ MED SVARTRÖTTER, VILTSÅS OCH UGNSBAKAT ÄPPLE MED KLYFTPOTATIS (4-5 portioner)

DU BEHÖVER:
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör

Efter lite skalande blev det svarta vitt…

SVARTRÖTTER:
500 g svartrötter
1⁄2 dl rapsolja
2 msk hackad färsk timjan
1⁄2 tsk salt
1 krm svartpeppar
UNGSBAKADE ÄPPLEN:
2 äpplen
4 tsk rårörsocker
4 msk smör
VILTSÅS:
2 schalottenlök
1 liten palsternacka
2 dl vispgrädde
5 krossade enbär
1 msk koncentrerad kalvfond

KLYFTPOTATIS:
12-15 potatisar, skalade och klyftade
2 msk olja + grovsalt

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och klyfta potatisen, lägg på plåt med bakplåtspapper, jobba in olja på bitarna och så in i ugnen. Rosta i 30-40 minuter- Skala svartrötterna och skär dem i 10 cm långa bitar…
Blanda svartrötterna med rapsolja, timjan, salt och peppar i en ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min – sätt in dem 10 minuter efter potatisen så är de färdiga samtidigt.
5 minuter senare ska äpplena in, så dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen. Lägg 1 tsk smör och 1 tsk socker på varje äppelhalva. Lägg dem i formen med svartrötter och fortsätt tillaga ca 15 min.
Skala lök och palsternacka och skär i små bitar. Blanda grädde, enbär och kalvfond i en kastrull. Lägg ner lök och palsternacka och koka tills palsternackan är mjuk. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens – låt sjuda lite och vispa för att bli riktigt slät.
Putsa och skär köttet i skivor. Stek dem i smör i varm stekpanna tills de fått fin färg. Salta och peppra. (använd eventuell sky i såsen)

Servera köttet med svartrötter, potatis, äpple och sås.

SMAKTIPS! Skippa inte de söta äpplena – de var jättegoda till köttet och garanterat något jag kommer att göra till fler klassiska kötträtter. Och de var löjligt lätta att göra…

Vitaminrik färgklick till maten

FÄRGTIPS! Färgmässigt är rätten ganska slätstruken – de gick i en beige skala alltihop från äpplen, sås, svartrötter, potatis till de aningen mörkare köttet. Snåla inte med färsk timjan när det väl är lagat. Och ha gärna en färgstark sallad till som lyfter.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar