Annons

Annons

Blir betygsatt som mamma – då kan en underbar kolapaj trösta

Jag gjorde misstaget att fråga mina barn om jag lärt dem något viktigt i livet. Mitt mammabetyg blev inte det mest lyckade... Här är en kolapaj man i alla fall inte kan misslyckas med!

Min mormor lärde mig i hur man dämpar ett getingstick, konverserar folk och hur man sitter stilla i en kyrkbänk.
Min mamma har lärt mig hur man tacklar olika typer av människor, att köra bil och hur mindre bra det kan bli när man improviserar mycket kring recept.
Min bästa vän Mimmi har lärt mig att bli punktlig och att åka slalom, min pappa att uppskatta olika musikstilar och vad växterna heter på latin, och min käre man har lärt mig att inte hälla kallt vatten i svindyra, kokheta kastruller så botten slår sig, samt magin kring att kunna säga förlåt.
Så – visst måste det finnas något som även jag har lärt andra?
Jag frågar min fine son som efter oerhört lång tystnad skiner upp. Jag sväljer innan han svarar. Det är nu som min mammaroll sätts på sin spets. Alla dessa gånger vi haft allvarliga prat om livet. Om hur man är en bra kompis, hur man säger ifrån på ett bra sätt, hur man älskar sig själv och snitsigaste sättet att kasta macka vid havet. Viktiga saker alltså. Då kommer det:
– Ja! Du har lärt mig att blåsa bubblor med bubbelgum!
Ok. Det var tydligen mitt bidrag. Det kommer att ge honom ett bra jobb, och trygghet. Stabilitet och empati. Säkerhet och evig lycka. Jag får trösta mig med att han är väldigt förtjust i tuggummi, har en egen automat och nästan hellre köper det än lördagsgodis.
När äldsta dottern tänkt riktigt, riktigt länge på min fråga säger hon:
– Nu vet jag mamma. Du har hjälpt mig att spela fiol, och tagit ut noterna på pianot när jag inte förstått hur det ska låta. Och du har lärt mig saker i naturen, om bär, vad som är giftigt och vad man inte kan äta och sådant. Men det jag ska minnas mest är att jag kan prata om allt med dig – du är liksom förstående, säger hon.
Mitt hjärta tar ett skutt av lycka. Jag är f-ö-r-s-t-å-e-n-d-e… Sedan tar sonen ner mig på jorden.
– Ibland, mamma, ibland …
Han må ha glömt det, men jag har faktiskt lärt honom hur man hanterar idioter, kräksjuka, tvättmaskinen, trilskande småsyskon, en för brant slalombacke och akut hunger innan maten är färdig. Och att man får skrapa skålen när man hjälpt till och bakat. För det älskar han. Lika mycket som jag.

Annons

KOLAPAJ MED KANDERAT NÖTSTRÖSSEL OCH BÄR (ca 10 personer)
DU BEHÖVER:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
3 msk kallt vatten
FYLLNING:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
100 g smör
2 dl färska blåbär, jordgubbar eller hallon
NÖTSTRÖSSEL:
2 dl blandade nötkärnor som pistage-, hassel-, pecan- eller valnötter
½ dl mörkt muscovadosocker
2 msk vatten
1 msk smör
GARNERING:
1 dl färska bär
SERVERING:
Lättvispad grädde eller vaniljglass

Vilka bär som helst är gott till kolapaj - jag valde jordgubbar och blåbär.

Vilka bär som helst är gott till kolapaj – jag valde jordgubbar och blåbär.

GÖR SÅ HÄR:
Hacka snabbt samman ingredienserna till degen. Tryck ut jämnt i en avlång bakform, ca 12×35 cm, gärna med löstagbar botten. (Jag har gjort denna kolapaj i en rund pajform och det gick också bra). Pricka degen lätt och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet svagt gyllenbrunt i nedre delen av ugnen, 12-15 minuter. Ta ut och låt kallna.
FYLLNING: Mät upp grädde, sirap, socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka kolasmeten i cirka 10-15 minuter, eller tills den håller för ett kolaprov – ta en tesked kola och sätt ned i ett glas kallt vatten. Rinner kolan inte av skeden är den klar. Ta kastrullen av värmen och klicka ned smöret. Rör till det smält och låt svalna en stund.

Så här ser det ut när det är färdigt - farligt gott.

Så här ser nötströsslet ut när det är färdigt – farligt gott.

KANDERAT NÖTSTRÖSSEL:
Hacka nötterna grovt. Mät upp muscovadosocker och vatten i en stekpanna. Värm under upprörning tills sockret smält. Låt koka ytterligare en stund tills lagen tjocknat till sirapskonsistens. Häll i nöthack, klicka i matfett och rör runt. Värm ytterligare en stund under omrörning tills nötterna är knäckiga och blanka.  Häll ut dem på smörpapper och låt kallna.

Ett lager kolasås, ett lager bär, sedan ett lager kolasås igen.

Ett lager kolasås, ett lager bär – snart ska det på ett lager kolasås igen.

FYLL SKALET:
Häll ett lager av den något avsvalnade kolasmeten i botten på formen. Strö över bären till fyllningen och ringla över kolasmeten. Låt pajen stelna i kylskåp i ca 1 timme.
GARNERA:
Garnera pajen med nötströsslet, färska bär och eventuellt en slinga mynta eller citronmeliss. Servera med en klick vispad grädde eller lite vaniljglass.

TIPS! Just den här fina formen kan man köpa i vår Året Runt-shop. Den är jättesmidig – man trycker bara upp själva bottenplattan för att få kanterna fria. För 149 kr får man både denna avlånga och en rektangulär form. Bara 99 kr för dig som är prenumerant.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar