Annons

Annons

Den trevande första gången – och lyxsalsa till maten

Salsa kan man göra på många sätt. I svettig danslokal eller hemma i sitt mysiga kök. Jag har gjort båda… det sista var definitivt mest lyckat.

Han stod där med byråkratluggen i oordning, med mina händer i hans och såg förfärad ut av mina ord:
– Det här är min första gång.
Kallsvetten bröt fram på hans underläpp när vi närmade oss varandra och plötsligt skulle dela intimzon. Musiken pulserade, våra kroppar skulle smälta samman. Bli samspelta. Synkroniserade. Ett.
– Ok, då tar ni damen i händerna och snurrar på 8, tre varv, tillbaka och sedan bakåtsteg. Ok?
Salsatränaren och hans rådjurssköna partner svängde med sitt mörka hår och höga klackar. Jag och byråkratfrämlingen försökte nå samma gracila lätthet och självklarhet som de.
Det gick åt helvete.
Vi var som vandrande pinnar på ett dansgolv som gungade av färg, fladdrande blusar, hårlockar och rytm. Fuktfläckarna växte på hans polyesterskjorta och glasögonen envisades med att glida ned längs näsryggen.
– Och så är det dags för snurr – håll i er dam med handen när hon snurrar. Tre, fyr, fem å sex…
Han höll. Jag snurrade. Han släppte. Det skulle han inte ha gjort. I snurren lyckades jag smocka till hans glasögon så de flög flera meter. Av ren och skär tur undgick de att mosas av salens många klackskor.
– Ok, byt partner!
Neeej, nu skulle man börja om med någon annan. En ny främling att smocka glasögonen av. Efter lite tafatt sneglande stod en sydamerikansk ungdom framför mig med framsträckt hand. Han nådde mig kanske till näsan. Jag la min hand i hans och behövde inte göra så mycket mer efter det. Han var ett med salsan trots att han också gick på nybörjarkurs. Han hade gunget, föringen, mjukheten. Inte språket eller utseendet. Men dansen, den satt liksom i hans kropp. Det var liksom bara att hänga med. Som om han fått den med modersmjöken.
Man kan ju fråga sig vad vi svenskar får i oss för dans med modersmjölken. Skuttande ”Små grodorna” runt midsommarstången? Eller Ledins ”Sommaren är kort” skrålande på ett ölluktande studentflak?
I vilket fall… vill man istället för att dansa salsa istället GÖRA en lite lyxig salsa som passar fantastiskt till kött eller fågel kan jag rekommendera denna jordgubb & mangosalsa jag gjorde häromdagen – ett lyxtillbehör när du bjuder på middag.

Annons

Lyxiga salsan är så gott till både kött och kyckling.

JORDGUBB & MANGOSALSA
(4 portioner)
DU BEHÖVER:
1 mango
250 g jordgubbar
1 bit ingefära, ca 5 cm
1 vitlöksklyfta
3 msk hallonvinäger
1 tsk flytande honung
1 kruka hackad koriander (i ursprungsreceptet står det 1 tesked, men tro mig, det behövs mer…)

Man kan inte ha för lite koriander. Faktiskt.

Man kan inte ha för lite koriander. Faktiskt.

GÖR SÅ HÄR:
Skala mangon, ta bort kärnan och tärna fruktköttet. Tärna jordgubbarna. Skala ingefäran, hacka den samt vitlöken. Lägg alltsammans i en skål. Blanda samman vinäger och honung. Häll det över frukten. Smaka av med salt och peppar och strö över koriander. Fääädigt!
BYT-FRUKT-TIPS! Jag missade förstås att köpa mango trots att jag stod i fruktdisken för att köpa mango – blev distraherade av bananerna… I villket fall – jag improviserade med 1,5 rött äpple i stället. Å det var också jättegott.
VAR-INTE-RÄDD-TIPS! Jag drog på lite mer än enligt receptet av alla ingredienser som inte var frukt – såsen blev jättegod med lite extra sting i. Och ”1 tsk koriander” – enligt receptet… Jisses. Kan man få för LITE av koriander?
ENERGITIPS! Detta salsarecept kommer ursprungligen från Viktväktarna och för den intresserade innehåller den 0 ProPoints. Alltså i princip inga kalorier alls…


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar