Annons

Annons

Fullständigt kak-kaos på fotograferingen – och världens godaste kolakakor

När jag och maken skulle plåta för Året Runt ihop och dessutom ha med våra två små barn på fotograferingen, blev det till synes rara fototillfället fullkomligt kaosartat. Tur att världens godaste kolakakor fanns med…


Visst är bilden fin?

När jag och maken skulle plåta den här bilden till ett inspirerande inredningsuppslag i Året Runt, var våra nu unga tonåringar små. Hemma gjorde vi bildmanus vid köksbordet, listor på saker vi skulle ha med och det enda vi inte kunde styra över var vädret – vi behövde mycket, men inte gassande dagsljus för att få till en bra bild. Vi tyckte att det skulle bli jättespännande.
Det blev det också. Fast inte riktigt på det sätt som vi hade tänkt oss.

Annons

Vi fyllde (som vanligt) bilen med för mycket packning, kom (som vanligt) iväg två timmar senare än vi tänkt och anlände (som vanligt) när vi borde ätit lunch för minst en timme sedan. Blodsockret och humöret simmade runt på en oacceptabelt låg nivå. Skorna med. Eftersom det ö-s-r-e-g-n-a-d-e.
Ljusmätarna på kameran skrek i protest. Så gjorde även sonen, som då var nästan 2, och f-u-l-l-k-o-m-l-i-g-t ointresserad av att medverka på bild. Än mindre samarbeta med de övriga familjemedlemmarna som försökte få till en bra bild av 4-åriga storasyster istället.
När vi kånkat in allting och lerat ner överallt fick vi börja med att möblera om i köket. Sätta upp spetsgardiner, pynta med lyktor, bulla upp kuddar och fylla kakfat.

Uppepå allt detta skulle jag och maken s-a-m-a-r-b-e-t-a. Vara hööövliga. Tala vänligt och uppmuntra varann. Utan att svära. Han som fotograf och jag som bildarrangör. Det var skrattretande. Ungefär som att lära sitt barn att åka slalom. Alla blir arga. Inget blir bra.
Så nånstans mellan lunchresterna och en bajsblöja försvann det sista dagsljuset i ett svart åskmoln och vi drog desperat in alla lampor huset hade för att överhuvudtaget få något fotoljus i köket.

Till slut var jag barnpassare, psykolog, stylist, fotoassistent samt ljusreflektor och stod med ena handen i änden av ett vitt lakan för att trolla fram lite ljus. Andra handen hade jag runt två-åringen som helst ville fram och smaka dekorationen av kakfatet för tionde gången. Det var med andra ord kaos. Först när minstingen kom på att han kunde leka spöke i lakanet fick vi en frist för att plåta.
Det blev en rätt bra bild till slut. Tagen i ögonblicket. Den hamnade till och med på omslaget. Mor- och farföräldrarna var mäkta stolta. Vi med.

Men vi gör inte om det. Har vi sagt många gånger. Nog har vi fortsatt ändå och det har blivit små reportage om hur man fixar en utedusch på torpet, får fint i utedasset på torpet, fixar romantiska dörrgardiner som sätter stopp för flygvän i sommarköket och så vidare – och än idag är vi gifta!
Vill man få till en betydligt mysigare familjestund än en veckotidningsplåtning, så kan man baka egna kakor med sina barn eller barnbarn.
Vill man få till en avkopplande och ännu mysigare stund så bakar man kakorna själv.

Kolakakor – det går fort, det blir många och det blir sååå gott…

Jag har bakat från flera olika recept under åren, men de här ljuvligt sega kolakakorna – från min kära kollega och superduktiga kakbakerskan Eva-Karin Lind – är klart godast. Dessutom är kolakakor väldigt lätta att göra – på en halvtimme är allt klart.
Det är det bästa med kakor. Ingen jäsning. Knappt någon gräddning. Minimal insats. Maximal njutning.

EVA-KARINS KOLAKAKOR (ca 40 kakor)

DU BEHÖVER:
200 g smör
2,5 dl socker
4 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
2 dlgrahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1,5 dl solrosfrön

GÖR SÅ HÄR:
Ställ fram smöret så det blir rumsvarmt. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap. Blanda sedan i mjölet och resten av ingredienserna. Dela degen i tre delar och rulla till plåtlånga längder. Lägg på plåten och platta till lite med en gaffel. Ströa över solrosfröna och tryck till igen med gaffeln. Grädda 12-15 minuter och låt dem sedan svalna lite innan du skär kakorna på snedden och låter svalna. Njut!


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar