Annons

Annons

Gör somrig rabarber- & jordgubbssaft – du får kompotten på köpet

När frukt kostar dubbelt så mycket som varmkorv och glass – då blir jag galen och skäller ut kassören. Moget va? Sedan går jag hem och gör underbar saft där jag får en kompott på köpet. Så skulle det vara i affärerna - ta en frukt och få en på köpet.

Är man på stranden med tre barn så händer det i 99 fall av 100 att de frågar efter glass. Det är helt okej. De kan fråga på. Tänker man först. Låt dem hållas. Men när de där frågorna blivit som en strandsmörgås full med sand så börjar man smått få nog.  Man tar sin plånbok och sitt tålamod och beger sig barfota på smältande asfalt och med skavande sand innanför baddräkten till Glasskiosken. Dit ungefär 250.000 andra strandgäster också har tagit sig.
Så vi köar. Och jag spanar. Tidningar, glassar, kaffe, godis, läsk, chips, korv och kakor. En korv för 15, två för 20. En bulle för 10, två för 15. En Marabou för 20, två för 30 kronor. Hela kostcirkeln på en gång. Nästan.
Och jag är den där som gärna äter Nästan. Det där lite nyttigare. En fyllig sallad. Någon liten frukt kanske, eller två.
Till slut hittar jag en skamsen fruktkorg, i en vrå, med några äpplen som med råge passerat bäst-före-datumet. Men två solgula Chiqiuta blev det i alla fall. Samt en övermogen nektarin.
– 45 kronor.
– Eh, för tre frukter? Skojar du? 15 kronor styck?!
Den unga, och i hans egna ögon, mycket coola pojkkassören låtsades först inte höra mig.
– Det blir 45 kronor.
Barnen börjar dra öronen åt sig och ger mig bedjande blickar. Glasskön stannar upp. Och den annalkande ilskan började bubbla inom mig, där i strandkiosken i Leksand, denna varma sommardag.
– Okej. Så det som folk skulle må bäst av, det som åtminstone innehåller en vitamin i jämförelse med det andra du säljer, det kostar mest av allt?
– Eh, ja.
– Och allt u-t-o-m just frukt får man två-för-ett-pris för?
– Ja, det stämmer.
Att dividera med tråkiga morsor i kön var inte hans favoritsyssla direkt. Nej, han ville sälja, ge en blinkning extra åt dem som gjorde sig förtjänta av det och sedan glida ut i strandnatten med nytjänade pengar på fickan.
Då kom journalisten i mig fram.
– Tycker du att det gagnar folkhälsan?
– Vaddå?
– Jag är medveten om att detta inte direkt är folkhälsoinstitutet, men finns det inget som gör att ni kanske kan f-r-ä-m-j-a folkhälsan istället för att stjälpa den? Att bara sälja transfetter och tomma kalorier? Varför har ni inte två för ett pris även på frukten?
– Eh … Var det allt?
Förbaskade idiot. Sa jag inte. Men han förstod. Och snabbare betjäning med kvitto, påse och glassar hade han nog inte gjort på hela sommaren.
Jag tog min frukt och gick. Sedan punkterade jag däcken på hans bil. Eller jag tänkte, men barnen ville få bort sin pinsamma mamma från kiosken snarast möjligt. Och även jag inser att det sitter någon kioskchef som förstås är ansvarig för prissättningen, inte grabben.
Jag gillar i alla fall två-för-ett-grejer och jag gillar frukt och bär. Och jag gillar recept där man får ut det dubbla liksom. En deg – två sorters kakor. En sats jordgubbssaft – få syltade gubbar på köpet. Gillar du också det – testa detta dubbelrecept fullt med sommar…

Annons

RABARBER- & JORDGUBBSSAFT OCH EN LITEN BURK KOMPOTT PÅ DET
DU BEHÖVER:
500 g rabarber
500 g jordgubbar
3-4 dl vatten
5-6 dl socker
saften av en halv citron
1 vaniljstång

GÖR SÅ HÄR:

Tvätta, snoppa och skiva jordgubbarna. Skala grova rabarber, de späda behöver inte skalas. Skär i små bitar. Häll de skivade jordgubbarna och rabarbern i en kastrull med vatten och låt koka i 15 minuter utan omrörning så blir saften inte grumlig. Skumma av och lägg sedan i vaniljstången i delar så de hinner koka med lite – annars lägger sig fröna i skummet och då försvinner den goda smaken. Häll upp massan i silduk eller melittapåsar i durkslag utan att röra om. Låt rinna av i ca 30 minuter.
Tillsätt socker och citronsaft och koka saften i 5 minuter. Låt svalna en stund och häll up påvarna, rengjorda flaskor.
Koka sedan upp bärresterna och sockra efter behov. Servera kompotten med grädde eller gräddmjölk och gärna en liten biscotti – en smulad, söt skorpa i.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar