Annons

Annons

Hemlagad jordgubbsglass – en favorit som smakar sommar

När jag var liten tog vi ofta mellanmål som jag själv skulle baxna över om mina barn tog efter skolan. Som ägg- och sockervisp, 17 mackor sirapslimpa eller ett halvt glasspaket. Bara sådär. Här är en riktigt god, hemlagad jordgubbsglass som får vackert mönster när man skopar upp - en perfekt dessert vilken sommardag som helst...

Jag ser resterna av barnens mellanmåls-framfart när jag kommer hem. Tomma skålar med yoghurt och havregryn. Ett äppelskrutt. Knäckemacka med ost och paprika. Apelsin och banan med lite russin på.
Herregud, så sunt. Och vill något av dem ha ett digestivekex eller dylikt så ringer de och f-r-å-g-a-r om det får. Det gjorde aldrig jag och mina bröder när vi var små – vi tog och väntade på att bli upptäckta, vilket vi i de flesta fall aldrig blev.
Tänk om ungarna kände till mina och brorsornas mellanmålsvanor på 70-talet.
Aldrig att vi skulle duka fram suryoghurt eller knäckebröd. Mina brorsor åt upp en halv limpa var och ibland tog vi fram elvispen och vispade ihop äggtoddy. Utan sprit förstås…
Man körde igång Gilbert O ´Sullivans låt ”Matrimony” på stereon, knäckte ett ägg i en skål, öste över några matskedar socker och körde elvispen så det stänkte över hela köksväggen. Sedan doftade man över lite vaniljsocker eller O´boy på (om man nu växte upp i ett hem som k-ö-p-t-e O´boy, vilket inte jag gjorde – vi fick röra ihop kakaosmeten själva) och åt med nöje.
Några år senare, när man kommit in i tonåren, tryckte man in kassettband med gruppen ”Freestyle” i sin freestyle över sitt fön-tuperade 80-talssvall, tog en deciliter havregryn, rörde i lite socker och smälte massor med smör som man ringlade över så det blev en riktig gegga – mmm underbart. För havregryn var ju nyttigt. Det där smälta smöret räknades liksom inte. Nej, nyttigt och vitaminrikt  trodde man, och man tyckte att det riktigt sjöd av fibrer och kostcirkel på 70-80-talet. Men det bästa, det var när det fanns glass och man skar av änden på paketet och åt direkt med sked. Glass till mellanmål – det var tider det…

Annons

Vill man göra en egen glass – till efterrätt – så kommer här en goding. Det är inte riktigt sommar än, men här är en tjuvsmak!

JORDGUBBSGLASS SOM SMAKAR SOMMAR
(8 personer)
Tid 20 min + tid i frys
DU BEHÖVER:
600 g jordgubbar, rensade
(spara några små till dekorationen)
2 dl sötad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljpulver
6 d vispgrädde
30 g smulad maräng
GÖR SÅ HÄR:
Mixa 500 g av jordgubbarna i en matberedare tillsammans med den kondenserade mjölken – det ska bli som en puré. Skär resten av jordgubbarna i skovor.
Lägg resten av den kondenserade mjölken,  grädden och vaniljpulver i en stor skål. Vispa med elvisp tills bandningen bir tjock, fluffig oh lite seg.
Vispa snabbt i en fjärdedel av jordgubbspurén, vänd sedan ner maräng och skivade bär. Skeda upp i en frystålig form och tillsätt klickar av purén då och då. Rör om med en sked för att skapa fina mönster, toppa med några hela bär om du vill. Täck med plastfolie och frys tills det blivit glass.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar