Annons

Annons

Hemska strumbyxedagar kräver hemmagjord gräddglass

Hemmagjord glass är världsbäst som tröstare efter en värdelös dag… Ni vet en sådan dag när strumpbyxorna är h-e-l-t utan resår, man tar wc-spray istället för hårspray och försent minns att ett barn skulle haft matsäck med sig...

Vissa dagar är värre än andra. Ni vet när man vaknar för sent och rafsar i garderoben efter ”något” och plötsligt upptäcker en klänning man inte minns varför man så sällan använder. ”Och varför har jag aldrig dem?” tänker jag när jag även hittar ett par färgstarka strumpbyxor som i princip ser oanvända ut.

Annons

Jag hinner inte ens ned till busshållplatsen innan jag minns varför. Det är strumpbyxorna f-r-o-m h-e-l-l. Ni vet, såna som kasar lite grann för varje steg, varje busskakning, varje rulltrappeskarv och varje trappkliv.

När jag väl är framme på jobbet sitter strumpbyxorna ungefär 15 cm nedanför midjan. I fallet har de dragit med sig trosorna till en 70-talslåg nivå och det känns Allt Annat Än Komfortabelt. Att hiva upp strumpbyxor lite diskret på en buss, det går inte. Så de glider sakta men säkert nedåt, ytterst målmedvetet.

Dessutom har jag glömt lunchlådan på köksbänken, kommer för sent till redaktionsmötet och toppar min uppenbarelse med underbart elektriskt hår. En sådan dag när man mitt i ett telefonsamtal, kommer på att en av ungarna skulle haft matsäck med sig till skolan. Och man plötsligt minns varför man låtit klänningen hänga, eftersom den liksom får ett gällivarehäng när man suttit i den längre än en kvart. En sådan där dag då man försöker t-ä-m-j-a sitt elektriska hår genom att låna hårsprayen på jobbtoan och upptäcker att det var wc-fräschören man just fått i håret. Och den luktar ju inte alls suspekt, den luktar ju inte alls som om man försöker dölja något.

En sådan dag hade jag nyligen. Det är då man tar sig hem, med strumpbyxorna på svaj och med wc-spray i håret, och behöver lite tröst. Då, då blir det det här…

Hemmagjord glass med valnöt och choklad…

HEMMAGJORD VANILJGLASS MED CHOKLADRIPPEL OCH VALNÖT
(4-6 portioner)
Äkta glass utan tillsatser är så otroligt mycket godare än köpt. Men grädden gör den mäktig och den ska inte sparas alltför många veckor i frysen. Fast det är ingen risk…

DU BEHÖVER:
3 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl strösocker
2-3 tsk vaniljsocker/1,5 tsk vaniljextrakt
100 gr riven choklad och en näve valnötter om du ska göra chokladripplad glass med valnötssmak – annars räcker det med bara vaniljen till vaniljglassen.

För barn som hjälper till är belöningen god – bokstavligt talat…

GÖR SÅ HÄR:
Vispa äggula och socker till en fluffig smet. Vispa grädden i en bunke för sig. Vispa även äggvitorna i en egen bunke – de ska vispas så hårt att det ska sitta som en smäck även om du vänder upp och ned på bunken.

Vispa, röra, frysa, äta. Mums!

Rör ned grädden i ägg-och sockersmeten. Vänd sedan försiktigt ned äggvitan. Smaksätter du med riven choklad så rör ned det sist. Häll upp smeten i en bunke med lock och ställ in i frysen. Rör glassmeten varje halvtimme om du kan, under 2 timmar. Då blir den luftigare. Men den är precis lika god oavsett….

SMAKTIPS! Jag gör alltid dubbel sats, det är så enkelt när man ändå är igång. Nu blev det en med chokladrippel&valnöt och en med vanilj. Men man kan blanda i färska bär, krossad dajm, polkagris, citron, lakritspulver eller vad man nu är förtjust i.

Glassmaskin? Nä. Behövs inte, tycker jag i alla fall. Vi har kört både med och utan och för smakens skull är det ingen skillnad. Däremot tar den en massa plats i skåpet…


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt