Annons

Annons

Jordgubbs- och laxcarpaccio – inte ens kastrull behövs

Härliga 70-talsommar! Då satt vi i trånga folkabubblor med rökande föräldrar och torftig sommarstugemat i silverfiskkastruller. Denna jordgubbs- och laxcarpaccio med grönpeppar är en otippat god smakkombo. Och man behöver inte ens kastrull.

I en sån här rymlig familjebil satt vi av många mil som barn. Här är mamma och min storebror när man tyckte att en folkabubbla var en lagom stor bil för en trebarnsfamilj.

Vi satt där, hoptryckta i baksätet på den ljusblå Folkabubblan och hukade under resväskorna som verkade få taket att bågna. Mamma drog papiljotterna ut håret medan pappa kände på jackfickorna efter bilnycklar och cigarettpaketet – så knölade de in sig i den proppfyllda lilla bilen.
– Ni skrynklar väl inte ned mina skjortor va? sa han och syftade på de galgar med välstrukna skjortor som han hängt på handtaget i taket vid någon av oss barn.
Det var inte lätt att undgå att skrynkla ned pappas skjortor, men skjortorna skulle hänga där, det var som hugget i sten. Likaså att lillebror förr eller senare tiggde av ens lördagsgodis, somnade mot ens axel med öppen mun eller räknade hur många vinkningar man kunde få av andra bilister.
På den tiden fanns ju inga bilbälten och vi tre ungar satt ofta vända med ansiktena bakåt, med hakan på händerna. Vi vinkade. Och räknade blåa bilar. Mercedesbilar. Kossor. Och husvagnar. Ända tills pappa undrade om vi skrynklade ned hans skjortor.
Sedan rullade vi på längs riksvägen genom Halland och Skåne mot Blekinge, medan mamma sjöng och pappa rökte i bilen. Det tyckte han var så trevligt. Vi barn var inte riktigt av samma åsikt. Så när pappa till slut la in en snus för att inte besvära oss med mer cigarettrök, så duckade vi automatiskt. När han väl spottade ut den där prillan genom sitt bilfönster hade den en tendens att åka in genom vårt. Det hade hänt förr…

Annons

Vi syskon – vana att hänga ihop i både baksäten som över räcken. Lillebror Fredrik, storebror Johan och jag.

Emellanåt mutades vi med varsin rulle Marabou mjölkchoklad som smälte fint i händerna medan pappa hojtade att vi väl inte kladdade ned hans skjortor va? Vad han nu skulle med så välstrukna skjortor i sommarstugan… Vi barn satt ju i bleka batiktryckta t-shirtar, flerfärgade knästrumpor och jeans med mycket vadvidd.

Det riktigt doftade 70-tal, pappas polisonger var längre än en redig odlingslott och mammas klänning hade enorma prästkragar. När vi sjungit med till radions Ted Gärdestad och Simon and Garfunkel somnade vi en efter en i nackspärrsvinkel tills vägen blev allt skumpigare och slutade vid en liten gul sportstuga vid havet. Äntligen var vi framme vid sommarlovets pärla – vår sommarstuga Matvik.

Här – med ett pärlband av öar runtomkring – är vårt lilla sommarhus…

Just matlagning i sommarstuga brukar inte föranleda till särskilt storslagna måltider. Särskilt inte när man är utan rinnande vatten och kastrullerna bebos av silverfisk.
En rätt som inte ens kräver en kastrull (med eller utan silverfisk) är denna rätt av lax, söta gubbar och grönpeppar. En riktigt smakspännande, somrig rätt som är jättegod till ciabatta eller en bit baguette eller två. Som gjord för såväl sommarstuga, förrätt till fin middag eller läcker sommarlunch.

Salt lax, söta gubbar och så lite grönpeppar på det – fantastiskt gott ihop! Man behöver inte ens kastrull…

SOMRIG JORDGUBBS- & LAXCARPACCIO MED RUCCOLA
(4 portioner)
DU BEHÖVER:
300 g mildrökt lax i skivor
250 g jordgubbar
80 g finbladig ruccola
2 msk grönpeppar i lag (säljs i vanlig kryddburkshyllan)
2 msk vitvinsvinäger
salt & peppar
1 nypa socker
4 msk olivolja
GÖR SÅ HÄR:
Fördela den rökta laxen över ett uppläggningsfat. Tvätta jordgubbarna och dela dem i halvor eller kvartar. Tvätta rucolan och bryt den i mindre bitar. Fördela först jordgubbarna över laxen, fortsätt sedan med grönpepparn men låt lagen droppa av först. Lägg ruccolan över lite fint. Ta en liten kopp och blanda vinäger, salt, peppar, socker och olja – häll det sedan över laxen och jordgubbarna. Mmm…


2 kommentarer

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar