Annons

Annons

Jordgubbstarte med riktig vaniljkräm – ljuvligt till midsommar

Även en midsommar i 11 plusgrader och strilande regn kräver sin jordgubbsdessert - kanske då mer än någonsin. Det här receptet på jordgubbstarte - med äkta hemlagad vaniljkräm med citronriv i - är något alldeles extra.

11 plusgrader och finstrilt regn på midsommarafton. Så hade vi det förra året. Samma temperatur som på julafton faktiskt, men nu försökte vi fördriva dagen utomhus i polotröja och långbyxor under spetsklänningen. Galonbyxor och regnhuva över minstingens midsommarkrans. Gummistövlar istället för förhoppningsfullt inhandlade sandaletter.
Men, det finns ju fördelar med allt. I regn slipper man i alla fall myggen.
O-m man ändå drömmer om solsken och svalor, picknickfilt i det gröna, jordgubbstårta och kaffekorg, glada familjemedlemmar och dans kring stången så känns  ju det där regnet det ju skevt. Men det ska ju erkännas. Även när det mot alla odds är riktigt fint midsommarväder så kvarstår vissa saker. Fästingar och myggor florerar. Ungar tjurar ihop under 5-kampen. Getingar och rödmyror slår tillbaka när filtar breds ut på deras territorier. Ölen blir ljummen och man ångrar att man inte tog en klänning som satt lösare i midjan. Då tröstar man sig med smågodis, så klänningen sitter ännu hårdare. Vem ställde fram det förresten?
Ja, det svenska sommarvädret är inte så mycket att göra någonting åt. Det är som det är.
MEN – det finns annat man kan påverka. Som vilken sås man ska ha till den godaste jordgubbspajen till midsommarkaffet. Och en sak är helt klar – färdigköpt pulvervaniljsås att röra ut med mjölk – släng dig i väggen.
Det finns inget som går upp emot äkta vara. Någonsin. De extra minuter det tar att göra den egna vaniljsåsen gör hela skillnaden när man äter. Faktiskt. Denna här nedan med lite citron i var oslagbar.
Här är en himmelskt god jordgubbstarte som är familjens stora midsommarfavorit sedan några år. Gör den! Och ha en fantastisk midsommar – det kan bara bli bättre väder än under förra…

Annons

JORDGUBBSTARTE MED VANILJKRÄM
(ca 10 bitar)
Tid 30 minuter + 2 timmar i kyl och frys
PAJBOTTEN:
100 g smör, kallt
2 dl florsocker
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
VANILJKRÄM:
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 citron, finrivet skal
GARNERING:
1,5-1 liter jordgubbar
GÖR SÅ HÄR:

Har man en liten baksugen unge hemma behövs ingen gaffel att nagga pajformen med - små tummar funkar fint.

Har man en liten baksugen unge hemma behövs ingen gaffel att nagga pajformen med – små tummar funkar fint.

Pajbotten: Skär smöret i tärningar och lägg det i en bunke. Blanda hastigt ihop smör, florsocker, vetemjöl, salt, vaniljsocker och ägget. Arbeta ihop till en smidig pajdeg, lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
Kava ut degen och klä en pajform som är 24-26 cn i diameter, nagga botten med en gaffel och låt formen stå i frysen i en timme.
(Vi har ungen frys i stugan, så den fick stå i kylen)
Sätt ugnen på 200 grader.
För bästa resultat, sätt aluminiumfolie på kanterna så att inte degen ramlar ned under gräddningen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills pajskalet fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut formen ur ugnen och ta bort aluminiumfolien. Grädda ytterligare några minuter om det behövs. Låt svalna.

Rör i åttor så blir även mittendelen av kastrullen rörd – den får inte brännas vid. Rör hela tiden Skippa för allt i världen inte citronen – den gav mycket god smal – vi skalade citronen, väl tvättad, och hackade den sedan, det gav en ännu tydligare smak än det riv som står i grundreceptet

Rör i åttor så blir även mittendelen av kastrullen rörd – den får inte brännas vid. Rör hela tiden
Skippa för allt i världen inte citronen – den gav mycket god smal – vi skalade citronen, väl tvättad, och hackade skalet sedan (det fanns inget rivjärn) – det gav en ännu tydligare smak än det riv som står i grundreceptet

Har man ingen frys i sommarhuset att kyla såsen i så går det bra med Östersjön.

Vaniljkräm: Gör i ordning ett isbad. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en tjockbottnad rostfri kastrull. Lägg i stången och häll på grädden och mjölken, tillsätt alla övriga ingredienser och vispa ihop. Sjud upp vaniljkrämen, vispa kraftigt under tiden. När krämen börjar tjockna, sätt kastrullen i isbadet och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Sila den eller lyft upp vaniljstången. Låt kallna.
Montering: Bred vaniljkrämen över pajskalet. Snoppa jordgubbarna, men spara gärna några med det gröna kvar till garneringen. Halvera eller skiva jordgubbarna och lägg dem i cirkelformat mönster på vaniljkrämen.

 


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar