Annons

Annons

Kladdkaka med grädde och bär i två plan – perfekt när flera familjer träffas

En kladdkaka älskar alla. Två kladdkakor älskas ännu mer. Blir ni många på sommarkalaset så gör en tvåvåningskladdkaka och dekorera med det somrigaste som finns - grädde och jordgubbar.

kladdkaka

Han hade en expansiv mage som var fantastisk att hoppa på, breda polisonger och hette Lennart. Han var min kompis pappa och den första granne jag minns.

Den andra hette farbror Bergström, var sur som ättika och skällde alltid på alla barn som kom i hans väg på gården, där han för övrigt själv bodde. Som hämnd kallade vi honom farbror Bajsström. Det fick han förstås reda på, vilket ju inte gjorde grannrelationerna bättre.

Annons

Den tredje grannen jag minns var en lätt trulig tonåring med V-jeans och slänglugg som ibland var vår barnvakt. Hon hade alltid med sin fjunmustachige pojkvän och de ägnade sig mer åt varandra och popcornskålarna där i TV-soffan, än åt oss. Men visst – de höll oss vid liv. Det är ju lite så där det är med grannar – man får ta dem på gott och ont. För man kan ändå aldrig välja dem.

Mina nuvarande är ganska snälla. En har en övervuxen trädgård som det kliar i fingrarna att få forma till med häcksaxen. En annan är pratglad och anlitar mig för att identifiera vilka växter hennes trädgårdsroade ex egentligen planterade förra sommaren. I ett annat hus bor en underbar, färgstark trebarnsfamilj vars barn springer hos oss som om de vore våra egna. Sånt gillar jag. Men så är det ju det där med livet. Vissa flyttar, andra flyttar in.

Grannarna med stort G lämnade oss gråtvinkande på trappen för snart tre år sedan. Med dem hade vi delat brevlådepassning och middagsbord, frukosttekanna och julglögg. Vi har skrattat, gråtit, stöttat vid vattenläckor och för tidiga förlossningar. Delat förtroenden och fniss, 40-årskalas och grönsaksskörd.
När de flyttade bjöd vi på flyttmiddag och den här härliga efterrätten – passar perfekt när man är många i familjerna.

KLADDKAKA I TVÅ PLAN MED GRÄDDE OCH BÄR
(15-20 bitar)
Gör dubbel sats av smeten fast i två separata bakbunkar. Det i parentesen är den sammanlagda mängden för dubbel sats. 

DU BEHÖVER:
100 (200) g smör
2 1/2 (5) dl strösocker
1 (2) krm äkta vaniljpulver
2 (4) ägg
1 1/2 (3) dl vetemjöl
1/2 (1) dl kakao
1 (2) krm salt
Till garnering:
5 dl vispad grädde, valfria bär. Jag hade jordgubbar, hallon, björnbär, physallis,
kiwi och lite citronmeliss på toppen.

SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa två formar med löstagbara kanter, 22 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull. Vispa hastigt ihop socker, vaniljpulver och ägg luftigt i en bunke.
Blanda ihop mjöl, kakao och salt, rör ner det med smöret i äggsmeten. (Rör ned eventuell smaksättning också från tipset här nedan).
Gör nu en sats till med kladdkakesmet. Häll sedan en bunke smet i varje form. Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter tills de är aningen lösa i mitten men färdiga i kanterna.
När de är klara så låt svalna helt innan grädden ska på – annars smälter den. Skär ut den ena kakan så den blir några centimeter mindre i omfång och kan placeras ovanpå den första kakan. Bred sedan ut grädden och pynta med bären.

TIPS! Smaksätt kladdkakan!
Vill du bättra på smaken ytterligare så smaksätt den gärna med din favoritsmak. Det som fungerar bra till choklad kan vara:
rivet skal av 1 apelsin eller lime, nötter, t ex 1 dl hackade valnötter eller pistaschnötter, 2 krm smulade chiliflakes eller 1 tsk
mald kanel.

P.S Nu tar jag lite sommarlov och är tillbaka med bloggen i början av augusti. Oj vad jag ska skörda i trädgårdslandet, gräva upp nypotatis, plocka bär och laga mat – det är vila för mig. Tills dess – ät gott och ha det skönt!


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar