Annons

Annons

Kladdkaka som älskas av alla – särskilt de utan självinsikt

Ibland blir det humor i intensivt, enveten sjukdomsförnekelse. Det är då man bakar till tröst. Den här kladdkakan med swirl är alla värda – friska som sjuka…

Både maken och sonen hade fått vattkoppor. Fast maken vägrade att inse att han hade fått – en barnsjukdom.
– Jag har inte vattkoppor, sa han och studerade vidare de 237 prickar som bredde ut sig över hans bröst, rygg, panna och hals med en förundrande hastighet.
– Nehe du. Vad har du då?
– Äsch, jag har bara lite eksem. Och en förkylning.
Eller hur. Med tanke på att vår dotter hade vattkoppor två veckor tidigare och han själv inte hade konstaterat vattkoppor som liten, så var chansen att hans prickar var eksem- eller förkylningsrelaterade, typ en… promille.
– Eksemen gör lite ont. Bara. Och så börjar de klia lite. Ganska mycket, sa han och rev sig vildsint över armarna.
– Mm, jag ser det.
– Tror du det är vattkoppor?
– Eh, JA!!
Efter hand fick han även feber och kraftiga doftförändringar. Denne koffeinknarkare tyckte plötsligt att kaffe smakade apa. Mûslin slängde han och yoghurten rakt över bordet fick honom att han backa stolen. Och min högst alldagliga nattcreme från Apoteket luktade plötsligt ”så illa” att han vände sig bort på natten. Jag som varit gravid några gånger förstod honom dock…
Dagen därpå ägnade jag en timme framför tv:n åt att badda hans hårbotten med klorhexidin, alsolsprit, kylbalsam och xylocain på varenda koppa. Med följd att hela huvudet såg ut som om en trasselsudd. Att komma åt kopporna under skägget var helt omöjligt.
– Kan du inte raka av det där skägget?
– Du skulle må då va, få en glimt av hur jag såg ut som tonåring men kinderna fulla av kvisslor. Var glad att jag har skägg.
– Var glad att du är gift…
När man känner att man behöver pigga upp både sig själv och familjen lite, så är det här rätt medicin. Denna kladdkaka kan man skämma bort alla som behöver skämmas bort…

Annons

KLADDKAKA MED FÄRSKOSTSWIRL OCH POLLY
(12 lagombitar, 18 små, 8 megastora…)
DU BEHÖVER:
150 g smör
150 g mörk choklad (70%)
100 g rostade och saltade cashewnötter
3 ägg
200 g färskost
3 dl rårörsocker (jag tog vanligt socker)
2 dl vetemjöl
100 g segt chokladgodis, som Polly

En hjälpreda som slickar av gräddvispen är ju förstås oumbärligt i köket.

En hjälpreda som slickar av gräddvispen är ju förstås oumbärligt i köket.

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och ströa med råsocker (jag ströade med kokos och hade allt sockret i kakan istället). Smält smöret i en kastrull, dela chokladen i bitar och rör ned i smöret. Smält under omrörning, ställ sedan åt sidan. Hacka nötterna grovt. Dela ett ägg i gula och vita och rör ihop gulan med färskosten. Vispa ihop sockret med äggvitan och resten av äggen, vispa sedan ned chokladen. Vänd ner nötter, mjöl och hälften av godiset. Häll chokladsmeten i formen.

Steg ett klart. Nu till ”swirlen”.

Färskost och Polly på plats. Nu in i ugnen.

Klicka i färskosten och rör runt så det blir ett mönster i kakan. Strö över resten av godiset. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna och servera med färska bär och grädde eller vaniljglass. Fääädigt!
BÄRTIPS! Om du serverar jordgubbar till så är det gott om de får ligga och gona först lite i jordgubbssaft. Då blir det ett extra saftigt och gott tillbehör till kakan.


2 kommentarer

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar