Annons

Annons

Kyld gazpacho – en elegant spansk rätt

Jag hade ingenstans att bo, kunde tre ord på spanska och skulle stanna ett år i Madrid. Jag tog med en hel matkultur hem – bland annat denna goda spanska gazpacho.

Jag var 19 år, hade ingenstans att bo, kunde tre ord på spanska och hade ungefär tre tusenlappar i besparingar. Planen för mig och min kompis var att bo i Madrid under ett helt år.
– Åh, ni kommer hem så fort pengarna är slut – vi ses nog inom några veckor.
Våra föräldrars ord ringde i öronen medan vi vinkade adjö, mer beslutsamma än någonsin. Vi s-k-u-l-l-e bara fixa det här! De skulle allt få se!
Få saker ger en sådan drivkraft som att inte bli trodd på, att inte bli tagen på allvar. Det kan vara ett jobb man söker, ett betyg man vill höja, någons hjärta man vill vinna eller en förälder man vill överbevisa.
Så vi hittade en o-charmig lägenhet som gav elektriska stötar i badrummet när man minst anade det. Balkongdörrarnas fingerlånga glipor och enkelglas höll vardagsrummet på 8 grader hela vintern. Ibland frös vi så att vi fördrev kvällen i en galleria i, bara för att få upp värmen. Men det berättade vi så klart inte för våra föräldrar. Inte heller att vi ibland överlevde på de småpesetas vi lyckades skrapa fram ur fickor, väskvrår och från någon trottoar. Eller att vi jobbade till 04 på morgnarna i vrålande musik och cigarettröksdimma som bartenders för en knapp lön. Nej, föräldrarna fick höra allt det positiva. Att vi fick jobb, lön, tog spanskalektioner och fick riktiga, spanska vänner. Lärde oss kulturen, gesterna, språket och hur man kör bil i Spanien (samt en hel del annat som kanske föräldrar inte bör veta). Men det var där jag blev vuxen. Och lärde mig det spanska köket.

Annons

Den här rätten tog jag bland annat med mig hem.
GAZPACHO – SPANSK GRÖNSAKSSOPPA MED FETAOST OCH RÄKOR
Tar 10 minuter att skära, någon minut att mixa – men den ska stå i kylen i någon timme helst för att bli riktigt kall – kyld gazpacho är verkligen en elegant rätt.
DET HÄR BEHÖVER DU:
(4 portioner)
500 g tomater
1 röd paprika
½ gurka
½ rödlök
1 stor vitlöksklyfta
½ röd chili
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
½ dl olivolja
1 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar
TOPPING:
100 g skalade räkor
50 g fetaost
någon färsk ört till garnering

Så gott till...

Så gott till…

SÅ HÄR GÖR DU:
Skär grönsakerna i något mindre bitar. Lägg allt i en mixer eller matberedare.
Värm upp vattnet och lägg i buljongtärningen – rör tills de löst upp sig. Häll buljong, olja, honung och vinäger i mixern och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt.
Servera med bröd,  räkor, smulad fetaost, nymalen svartpeppar eventuellt någon ört.
TIPS! Nu under brittsommaren är det en enkel rätt att ha med på utflykt i mattermos – med fetaost separat. Men då får räkorna stanna hemma.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar