Annons

Annons

Ljuvligt kryddiga sirapsnötter – perfekt till mingel och buffé

De är underbart kryddade och så goda att småäta - nötterna stekta i sirap, kanel, smör, salt och kryddpeppar. De får en också att minnas sin ungdomstid då man själv var ett nöt, eller lät en och annan sådan komma i ens väg...

– Det är ju som att stöta på ett kylskåp!

Jag blev jämförd med detta kalla förvaringsutrymme då jag på ett Båstadsbesök i min ungdom inte föll för en ung Lundensare som hade siktet inställt på mig. Han blev helt enkelt sur och skyllde ”min kyla” på att jag inte föll för en sådan hyvens kille.
För det kunde väl inte bero på honom? Att hans enorma charm, enligt honom själv, kanske inte föll mig i smaken? Icke. Visst han var trevlig, men ibland räcker inte det. Att han var över 2 meter låg med urdålig hållning, inte var riktigt så söt som han själv tyckte och dessutom luktade illa ur munnen, bekom honom tydligen inte alls.
Men förälskelser och obesvarad kärlek kan uppenbarligen ställa till med tokerier ibland. Själv såg man ibland inte träden för all skog. Gjorde fel val. Borde lyssnat på pappa – ”man ska inte ta den som är mest populär för han kommer alltid att vara omsvärmad och låta sig omsvärmas. Den näst mest populära kommer alltid att vilja ta ettans plats – det är hans ständiga mål. Men nummer tre, det kan vara något det…” Kloka ord spillda på en dotter som inte lyssnade.
Jag glömmer aldrig den unge mannen som kastade grus på mitt fönster mitt natten och sedan dramatiskt rev sönder ett foto på oss två, medan oktobervinden virvlade iväg med bitarna. Trots att vi båda, kvällen före, kommit fram till att vi inte passade så bra ihop…
En annan vinglade in på restaurangen där jag jobbade. Det var tydligen hans egen svensexa och hans kompisar informerade mig diskret om detta samtidigt som de bad mig att i-n-t-e gå fram och säga hej till honom. De var oroliga att han i fyllan och villan kanske skulle ställa in bröllopet om han såg mig igen – vilket kom som en total överraskning för mig.
En tredje skickade kärleksbrev tills han tröttnade på det svala mottagandet och skrev ett sista med inledningsorden; ”Hej!” Detta är det enda snälla ord i detta brev”. Resten var dramatik och totalsågning av mig på hög nivå.
En försökte klättra upp till mig via stuprännan och en annan bjöd med mig på hans världsturné. Han var 45 och jag var en okysst 18-åring som inte var ett dugg intresserad av honom. Att han dessutom var gift var tydligen inga problem för honom. Herregud vilket nöt…

Annons
Det finns många olika typer av nötter, men dessa kryddiga, stekta i sirap tillhör de bättre.

Det finns många olika typer av nötter, men dessa kryddiga, stekta i sirap tillhör de bättre.

Helt otippat kommer här ett recept på en underbart kryddiga nötter – passar bra på buffé och tar slut på nolltid. Perfekt att bjuda på i dessa mingeltider med studenter och allehanda festligheter.

KRYDDIGA NÖTTER – som tar slut på nån minut…
(8-10 portioner till buffé, eller en ovanligt nötsugen familj)

DU BEHÖVER:
3 msk smör
3 msk farinsocker eller mörkt muscovadsocker
¼ tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 krm kanel
1 ½ dl valnötter
1 ½ dl pecan-, cashewnötter eller mandlar
1 msk mörk sirap

Salt, kanel, kryddpeppar och farinsocker i smör ger fin smak.

Salt, kanel, kryddpeppar och farinsocker i smör ger fin smak.

GÖR SÅ HÄR:

På slutet häller man i sirapen…

På slutet häller man i sirapen…

Smält smöret i en stekpanna. Häll i socker, salt och kryddor. Rör om tills sockret löst sig och smeten bubblar. Lägg i nötterna och rör om i några minuter. Rör i sirapen och lägg sedan upp nötterna på smörgåspapper där de får svalna. Ät och njut…


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar