Annons

Annons

Med Tommy Myllymäkis ärtsallad hade jag platsat bland TV-donnorna

Som 23-åring stod inte mina lunchlådor högt i kurs bland mina matintresserade TV-kollegor. Nu är det jag som provlagar menyn i förväg när jag ska ha gäster - något jag fnös åt som ung. Denna friska ärtsallad med sälta, med recept av Tommy Myllymäki, hade definitivt täppt igen truten på mig då. Nu gör den garanterat det eftersom den är så njutbar.

Jag var 23 år och satt där med mitt uppvärmda ris med en klick smör i, och tyckte att det var en helt okej lunch. Det tyckte uppenbarligen inte någon av mina kvinnliga kollegor som var över 40 år och hade självaktningen i behåll. Männen, läs ynglingarna, som då jobbade på Sveriges Television på min avdelning åt knappt och var alltid på väg till någon inspelning/redigering eller manusmöte. Dem såg man sällan eller aldrig till i lunchrummet för oss med medhavd mat.
Men där satt vi, ungdomarna med en fralla och yoghurt, eller ris (!) och dessa – tyckte jag då – ”äldre” tv-damer på över 40 år. De hade alla familj, barn, tjusiga villor på Lidingö och Östermalm och matlådor därefter. Det hade inte jag. Men jag åt mitt ris och tyckte att det var väldigt roligt att lyssna på vad de pratade om. För de älskade att prata om mat.
För mig var mat något jag petade i mig snabbt när jag fick en paus, och på den tiden ansträngde jag mig verkligen inte bland grytorna. Fascinerat hörde jag dem berätta om middagar och gäster de hade haft och middagar och gäster de skulle ha. Och när en kvinna berättade att hon till helgen skulle ha gäster och därmed hade p-r-o-v-l-a-g-a-t menyn i förväg trodde jag hon skämtade. Provlaga?! På allvar? Nej den typen skulle jag a-l-d-r-i-g- bli! Oavsett ålder!
Well, nu är jag där. Sedan några år. Jag provlagar ofta maten helgen innan gästerna kommer, men mest för jag gillar när det blir bra. För ända sedan den gången då jag bjöd in till tjejmiddag som 26-åring och lagade kycklingfiléer skurna på längden, lindade i bacon och frästa i rödvinssås, så tänker jag mig för. Dessa lätt rosafärgade avlånga tingestar med ojämna baconkanter såg ut som något h-e-l-t annat än kycklingfiléer kan jag säga och det blev en högst oseriös ton över hela konversationen…

Annons

En annan gång blev jag ivägskickad som reporter till kocklandslaget. Då var jag 27 år och med mig hade jag en man i 45-årsåldern som ä-l-s-k-a-d-e att laga mat. Han läste kokböcker istället för deckare och hans högsta dröm var att få träffa kocklandslaget. Hela kvällen gick han och sneglade på de kunniga, fick specialtips och njöt i fulla drag.
Jag minns två saker från den kvällen – att en vass kniv är en kocks bästa vän och att de skar kilovis av potatisar i kuber till någon rätt, och sedan s-l-ä-n-g-d-e resten av potatisen. Det tyckte jag var ett oerhört slöseri. Men något användbart mattips, nej det kom jag inte hem med. Det hade jag garanterat gjort idag…

En kock som lätt som en plätt passat i vilket kocklandslag som helst är min favvis Tommy Myllymäki. Den här salladen är ursprungligen hans recept och har blivit en favorit som verkligen passar till det mesta. Det söta från de olika ärtorna, sältan från fetaosten och myntan som friskar upp är så gott som tillbehör till såväl grillat, lamm, fläsk eller fågel. Testa den!

ÄRTSALLAD MED FETAOST OCH MYNTA

(lagom som tillbehör för 2-4 pers)
DU BEHÖVER:
300 g gröna ärtor
150 g sockerärtor
150 g fetaost
1 rödlök
olivolja
vitvinsvinäger
1 kruka mynt, plockade blad
flingsalt

GÖR SÅ HÄR:
Strimla sockerärtorna, bryt fetaosten i bitar och finhacka rödlöken.
Gör en vinägrette med ¾ olja och ¾ vinäger.
Blanda allt varsamt med vinägrette och toppa med flingsalt och myntablad.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar