Annons

Annons

När polisen jagat mig med blåljus blir det lyxlasagne som tröst

– Å vad fasen håller du på med?!
Den manlige polisen stängde av blåljuset, den ilsket tjutande sirenen, smällde igen sin bildörr och gick med stora steg fram till vår bil. Han var riktigt förbannad. Den kvinnliga polisen bredvid såg inte heller särskilt vänligt sinnad ut. Även blickarna från min kompis i passagerarsätet var mördande och stämningen blev inte varmare när poliserna insåg att jag varken hade körkort eller id att styrka min identitet med. Suckande förde de oss till sin bil där de kunde kolla mitt personnummer mot en dator.
– Hur förklarar du att du körde mot rött? I en stor korsning? Rakt förbi en polisbil som s-t-a-n-n-a-t för rött dessutom?
En befogad fråga kan tyckas.
– Eh, ja, jag hittar liksom inte så bra i Göteborg, så min fokus låg på att följa skyltarna, sa jag urskuldrande. Och då missade jag rödljuset. Min kompis här är från Göteborg, men jag fick köra för hon har såna blåsor under fötterna att hon inte kan ha skorna på sig.
– ?
– Ja, vi har precis sprungit Göteborgvarvet … Och själv är jag ganska trött efter loppet, så det var kanske därför jag blev ouppmärksam …
– Jaha, men om du nu är så trött kanske du inte ska k-ö-r-a bil?!
– Nej, jo, det kan du ju ha rätt i … förlåt – jag är hemsk ledsen …
Å så stod vi där. Efter en stund mjuknande de en aning och frågade lite om loppet. Samtalet flöt på, stämningen steg, vi utbytte halvmare-erfarenheter och hade riktigt trevligt ihop under kvarten som mina personuppgifter databehandlades. Det hela slutade med att de vinkade iväg oss utan att ens skrivit några böter.

Annons

Det är ganska kul att ta löjliga selfies. Så länge inte polisen dyker upp… Här var jag och maken ute och cykeltränade inför Vättern Runt förra året.

Ett tag senare stannade polisen mig i-g-e-n. Också detta i samband med ett motionslopp, Tjejvättern. Efter att ha varit uppe sedan 5 på morgonen och cyklat nio mil i flera timmar på en alldeles för stor (makens) mountainbike, skulle jag köra mellan Norrköping och Stockholm med två cyklar på taket. I makens skraltiga gamla Ford Taunus – en bil man oftast fick rulla igång, som varken hade fläkt eller radio, men riktigt usla bromsar.
Jag var trött då med, satt och nöp mig i kinderna för att inte börja blinka och längtade efter hög musik för att hålla fokus. Då står helt plötsligt en liten polisklädd gubbe mitt på motorvägen och vinkar in mig till kanten. Han var dock på betydligt gladare humör är Göteborgskollegan, och det var jag med. Jag hade ju ändå nätt och jämnt undvikt att meja ned honom med Fordens usla bromsar.
– ”Flygande besiktning! sa han med ett fryntligt leende.
Detta innebar att jag skulle slå på vindrutetorkare, bromsljus och blinkers på beställning. Och då gör man ju självklart tvärtom och bak och fram … spolarvätska i ögonen fick han också …
Men – blir jag inte haffad för värre saker än motion av polisen, må det kanske vara hänt. För man ju så smal av motion! Ojojoj. Säkert ett hekto lättare. Eller man k-u-n-d-e ha blivit. Om man inte istället unnat sig både det ena och det andra och det tredje. Det är ju ändå påsk …
Som det här – en riktigt fyllig lyxbjudlasagne med både lax, spenat, kapris, ricotta och kräftstjärtar … mmm …

LAXLASAGNE MED KRÄFTTOPPING (räcker minst till 4-6 personer)
DU BEHÖVER:
400 g skinn- och benfri laxfilé
lasagneplattor
3 msk smör
3-5 matskedar mjöl
1 liter röd mjölk
2 dl parmesan
salt och peppar
RICOTTAFYLLNING:
250 g ricottaost
200 g bladspenat, tinad och urkramad
2 dl riven parmesan
rivet skal av 1 citron
1 liten vitlöksklyfta, pressad
salt, peppar

Kapris, dill och kräftor är riktigt gott ihop…

KRÄFTTOPPING:
200 g kräftstjärtar i lag
ca 1 dl kapris, helst på stjälk men jag hade småkapris
dillvippor
DILLOLJA:
2 dl hackad dill
1 dl olivolja
pressad citron
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:
Värm ugnen till 200 grader. Skär laxen i tunna skivor.
Rör ihop ricottafyllningen – smaka av med salt och peppar.
Gör en bechamelsås – smält 3 msk smör i en kastrull. Vispa i några matskedar mjöl och späd med 1 liter mjölk. Låt koka i några minuter, häll i parmesan och smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form och bottna med ostsås, täck med lasagneplattor och lägg ett lager lax på. Häll sedan på lasagneplattor + ostsås + plattor + ricottafyllningen. Avsluta med plattor + lax + plattor + ostsås överst.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Vispa ihop dilloljan under tiden. Avsluta med att hälla av kräftstjärtarna och halvera eventuell kapris på stjälk. Strö ut kräftstjärtar, dillvippor och kapris ovanpå lasagnen och servera allt med dilloljan separat i en liten skål eller flaska. En grönsallad är perfekt till – sedan är det bara att servera. Ät och njuut …


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar