Annons

Annons

När släkten rör till det – då blir det skaldjursrisotto

Man erbjuder sig att laga middag på familjetillställningen med svärmor. Och inser för sent att två är diabetiker, tre köttvägrare, två laktosintoleranta och tre av fem barn är under tre år. Vad blir det då? Då blir det skaldjursrisotto - en lyxig räddare i nöden!

Risotto – lösningen på många middagsproblem…

Risotto – lösningen på många middagsproblem…

För sent insåg jag vad jag gett mig in på …
Vi skulle besöka svärmor ihop med släkten. Och jag skulle laga middag som tack för att vi fick dundra in i svärmors sängkammare med våra 17 Ikeakassar och tre barn medan hon tog rullatorn in i gästrummet.
Vi var sju vuxna – varav två var diabetiker, två laktosintoleranta, tre fiskätande vegetarianer och en var vegan senast vi sågs. Tre av de fem barnen var under tre år, en levde mest på grönsaker, en åt pasta eller ris och en helst ingenting.
Jag skulle laga middag. Och dessert. Det blev en utmaning.
Jag grunnade i veckor. Tills jag hittade en rätt som barn gillar, är helt ok för diabetiker, inte innehåller särskilt mycket laktos (lite parmesan vid sidan om bara) och där man kan lägga till skaldjur för de ickeveggisar som vill ha det.
För ska man till staden med egen Feskekörka – ja då blir maten därefter. Denna rätt är både lyxig och ganska enkel – men den kräver sinnesnärvaro och lite kärlek.

Annons
Chili, vitlök, schalottenlök, tomat, parmesan och vin – kan det bli bättre?

Chili, vitlök, schalottenlök, tomat, parmesan och vin – kan det bli bättre?

Skaldjursrisotto med räkor och kräftstjärtar – och kanske några havskräftor därtill…
SKALDJURSRISOTTO
(4 personer)

DU BEHÖVER:
1-2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
¼ röd chili, urkärnad
8 dl vatten
2 hönsbuljonbitar
3 dl arborioris
2 msk olivolja
2 dl vitt matlagningsvin
1 burk kräftstjärtar i spad
1 kg räkor med skal
10-15 körsbärstomater
2 dl parmesan, riven

GÖR SÅ HÄR:
Värm vatten med buljongtärningar. Under tiden skala och finhacka vitlök och shalottenlök. Finhacka chilin.
Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull eller gryta och fräs vitlök, schalottenlök, chili och ris under omrörning i ca 3 minuter. Sänk värmen och späd med buljong och vin lite i taget.
Låt riset sjuda på låg värme och späd vartefter med mer buljong och vin. Skala räkorna under tiden. Skala. Rör. Späd. Skala. Rör. Späd. Ja ni fattar. Efter drygt 20 minuter är riset färdigt. Det ska vara mjukt men med en fast kärna. Riv parmesan och rör ned i riset så det smälter. Låt kräftstjärtarna rinna av och blanda ned dem i risotton – eller lägg dem vid sidan av om du har några vegetarianer till bords, som jag… Halvera till sist tomaterna och blanda ned dem strax före servering.
TIPS! Det är gott med baguette och lite grönt till. Om inte annat så äter de mest trilskande småbarn gärna baguette med smör och ett och annat riskorn…

Gurka, sockerärtor och sallad är gott grönt till.

Gurka, sockerärtor och sallad är gott grönt till.

TIPS! Rör om ofta och låt koka på svag värme. Då blir den så krämig och lagom mjuk.
P.S Vad det blev för dessert bland laktosintoleranta och diabetiker? Jordgubbar med vispad laktosfri grädde med kaksmul att strössla över… (funkar i alla lägen och kräver minimal insats efter allt rörande och skalande till risotton…)


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar