Annons

Annons

Nu hämnas jag på brännässlorna – ner i grytan bara …

Det tog år av tårar och svordomar innan jag hittade den perfekta hämnden på brännässlorna. Och den är lika fiffig som god...

De är alltid där man inte vill ha dem – på gångstigen, i rabatten eller under barnens barfotahälar …
De har vajat hånfullt i rabatten, kantat vägen upp till vedboden och krupit för nära barnens lekområden på vårt lantställe. Vi Snackar Brännässlor från Helvetet! De har bränt mina händer, stuckit mina fötter, fått mina barn att gråta och tvingat fram både salubrin och antihistamin från skåpen.

Annons

Men för några år sedan slöt jag fred med dem. Jag insåg att jag aldrig skulle vinna över brännässlorna. Ever. De går liksom inte att utrota. Det var då jag slutade se dem som ondskefulla och istället såg fördelarna. Jag har hittat fyra.
1. Plockar man nässlorna när de är bebissmå i april så får man en underbar primör-soppa.
2. Min son, som inte är någon grönsaks- eller sopp-älskare överhuvudtaget, tycker att det här är den Enda Riktigt Goda Soppa som finns…
3. Plockas skotten tidigt blir de inte fullt lika höga och elaka under sommaren.
4. Tar man dessutom och slänger några nässlor i en hink vatten och låter dem gona där i några dagar har man ett jättefint näringsvatten till de växter man v-e-r-k-l-i-g-e-n vill se växa istället …

En korg full med vårprimörer

Jag säger som i filmen ”A fish called Wanda”; ”Rev-v-v-v-v-venge”!!! Så många gånger som jag bränt mig på deras blad – nu, avklippta och i vatten har de tappat all sin kraft.

KLASSISK NÄSSELSOPPA (för 4 personer)
DU BEHÖVER:
2 liter tidiga små nässlor eller toppskott
1,25 liter vatten
1-2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
lite gräslök
0,5 dl grädde

GÖR SÅ HÄR:
Låt först nässlorna stå i en stor bunke med kallt vatten. Byt vatten flera gånger och plocka bort skräp, grässtrån och dylikt. Man kan röra dem utan att bränna sig, brännmöjligheten försvann när de klipptes av från sina rötter. Klipp till sist av de grövsta nässelstjälkarna.
Koka sedan nässlorna i vatten i ca 10 minuter under lock. Sila bort spadet i en bunke som du ställer åt sidan en stund. Låt nässlorna svala och krama sedan ur dem så de blir till en varm klump. Lägg på en skärbräda och finhacka nässelklumpen.
Koka upp nässelspadet på nytt och lägg i buljongtärningarna. Ta det rumsvarma smöret och mosa med mjölet i en skål, rulla till en kula och lägg i spadet. Rör om och lår allt småkoka i några minuter tills smörbollen smält. Lägg i nässelhacket och häll i grädden.
Servera gärna med ägghalvor och gräslöksstrån. Det är gott med ett färskt bröd och en smakrik ost till.

HANTERINGSTIPS!
Jag brukar klippa av nässlorna utrustad med en sax och trädgårdshandskar. Ner i påsen, blås in luft, sätt klämma runt öppningen och in i kylen. Då kan de ligga i flera dygn innan du gör soppan – till skillnad från i rumstemperatur där de vissnar ned på någon timme eller två.

INTE-ATT-REKOMMENDERA-TIPS!
Tycker man varken om nässelsoppa eller närgångna bollsparkare kan man göra som en god väns elake granne – odla dem som tomtavgränsare så slipper man efter ett tag de som ideligen sparkar in fotbollar in på tomten …


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar