Annons

Annons

Renskav bland renar i sameland – kan det bli bättre?

Att ögonfransarna fryser fast i skotermotvinden kan man ta. Men att bli kissnödig på kalfjället utan minsta gran att dölja sig bakom, det är inte att rekommendera. Lite riktig renskav senare är man nära himmelriket...

Vi hade åkt tåg i 15 timmar, buss i tre och satt de sista kilometrarna på ett skoterflak. Det var -20° och vi skumpade genom sameland på väg mot Saltoluoktas fjällstation och deras 100 år gamla, pittoreska vandrarhem.

Annons

Kallt om näsan för alla barn var det…

Sju sportlovsfirande familjer med ungar och packning lastades upp på skotervagnarna inredda med renskinn, och att försöka kisa i solen och fartvinden i kombination med kylan gav den mycket märkliga upplevelsen att ögonfransarna frös fast mot kinderna.

Redan under välkomstlunchen – som vi familjer intog ihop med två lodjurs-spårare och ett gäng siberian huskyförare med vackra samestövlar – förstod vi att här var maten något utöver det vanliga. Vår kräsna dotter åt tre portioner laxsoppa – normalt sett vägrade hon ständigt både lax och soppa. Till den dagliga trerättersmiddagen kom kockarna själva ut och presenterade kvällens meny, som första kvällen löd; FÖRRÄTT: Baconlindade pilgrimsmusslor med puré. HUVUDRÄTT: Älgragu och potatismos med västerbottenost. DESSERT: Petit chou med hallongrädde.
Vi vuxna fick något drömskt i blicken medan sonen frankt utbrast:
– Jag fattar ingenting…
Men när man smakade förstod man att här jobbade inga uttråkade dagens-lunchkockar – dessa mästerkockar visste verkligen hur man fick folk nöjda.

Dagen därpå byltade vi på oss för att klara 1 mils längdskidor i -25° till ett renhägn med tillhörande lunch. Påbyltade upp till tänderna och utrustade med chokladgodis och en stor portion tålamod kämpade vuxna som barn genom ett vidunderligt vintervackert landskap bredvid spår av både fjällripa och räv, med havsörnen seglande ovanför oss. Efter tre kilometer blev alla barn som ville – och alla barn ville – upplockade med skoter och nedbäddade under ullfiltar – fler fick inte plats på skoterns tre vagnar.

Farbror Frost! Så här såg man (maken) ut, efter en mils skidåkning i -25°…

Vi vuxna fortsatte tappert att skida på genom den storslagna naturen i strålande sol. Langassjön bredde ut sig framför oss med milsvid utsikt åt alla håll. Efter några kilometer stod ledare med varm blåbärssoppa och tröstade att vi hunnit mer än hälften. Det är då. Man inte. Ska bli. Kissnödig. Inte ett träd att skyla sig bakom så långt ögat nådde. Och även med träd är det väääldigt svårt att kissa på skidor. Jag har nog aldrig stakat så fort av ovan nämnda skäl, och väl framme hade vi rimfrost på fleecen, is i näsan, frost på mössan, och isklumpar i de hårslingor som hamnat utanför mössan. Att toaletten vid renhägnet bara var ett utedass med centimetertjock islager på sittringen – det är smällar man får ta.
De skoteråkande barnen var redan inne, varma och rödkindade. De satt och tittade på ”jägartv” – att se in i brasan… en synnerligen trevlig slags tv. Till det bjöds vi på mustigt potatismos och gräddlagad renskav som gjorde mig stum av lycka. Att få tina i brasvärme och serveras denna rätt i den miljön – ja det var snudd på himmelriket just då. Vill man laga själv så, varsågod:

Både vackra och goda är de, renarna…

GRÄDDSTUVAD RENSKAV MED SKOGSCHAMPINJON OCH POTATISMOS
(4-6 personer)
DU BEHÖVER:
1 grovhackad gullök
120 gram skogschampinjoner
400 gram skivad suovasskav eller renskav
1 msk ljus soja
2 dl grädde + 1 dl mjölk
krossad svartpeppar
3-5 krossade enbär
viltfond
ev 1 msk hackad bladpersilja (till garnering)
salt efter smak
POTATISMOS
1 hönsbuljongtärning
15 skalade och skurna potatisar
mjölk. lite smör och salt
TIPS! lite västerbottenost eller lagrad prästost sätter extra fart på moset

Ingredienser till renskav.

Lite barnarbete – förlåt, barnsällskap – i köket är trevligt, tycker mamma…

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ett barn att hålla i svamparna och det äldre barnet att skära svampen så hålls de sysselsatta och snällt samarbetande medan du skalar potatis och skivar renskav i strimlor. Skär potatisen i mindre bitar för att snabbare koka igenom, fräs svamp och lök i en panna. Låt ungarna både skala och riva 1-2 morötter vilket tar sin lilla stund, så kan de mumsa på dem under tiden. Då hinner du ställa undan svamp och lök och fräsa upp köttet. Det går ganska fort. Medan potatisen kokar så rör du sedan ihop allt, häll på vätska, lite viltfond, krossade enbär, soja, salt.
Smaka av och låt puttra ihop. När barnen tröttnat på morötterna och börjat bråka så kan de få duka fint – och eftersom de är så stolta över vad just de har gjort till middagen så går det oftast finemang – nu vill de imponera på resten av familjen. Servera med potatis som du helst rört i matberedaren med smör, mjölk och kryddor – blir så fin och len konsistens.
Så. En fredligt tillredd middagslagning med barnhjälp. Mustig och jättegod middag. Roligt samarbete. Får jag sova i soffan nu?
TIPS! Även viltskav kan användas. Rårörda lingon är gott till.

Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

Specialtips på renskav från sameland!

Johan Påve är föreståndare på Saltoluoktas fjällstation och tycker så här:
– Få tag på bra suovas (som betyder rökt). För dem som har vägarna förbi Utsi Ren i Porjus, så har de bra suovas . Det köttet är gjord på stek eller någon lårbit på renen. Det skav som brukar finnas i vanliga affärer är ofta gjord på diverse styckningsbitar och kanske inte ens rökt. Den blir inte alls lika bra.
SÅ HÄR GÖR JOHAN SIN SOUVASKAV:
Skiva lök och fräs löken i smör, ha gärna i lite skivad svamp också. Häll på hälften grädde hälften mjölk och låt det koka ihop ordentligt under 10-15 minuter. Krydda med lite salt och malen svartpeppar. Dra åt sidan och håll varm.
Koka potatis och gör vanlig potatismos med mjölk, smält smör, salt och peppar.
Stek det tunt skivade köttet snabbt i stekpannan på hög värme. Bara lite åt gången och bara någon sekund på varje sida. Det ska fortfarande se nästan rått ut. Lägg sedan ner det i kastrullen med mjölk och grädden. Sedan är det klart.
Johans rårörda lingontips!
För goda rårörda lingon brukar jag blanda frysta lingon med socker – 3 delar lingon, en del socker. Det kan stå framme på bänken medan man gör renskaven, och när det har tinat är det klart att använda.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar