Annons

Annons

Riktigt goda thailändska krabbkakor – perfekt efter lite värmeslag

Alla hade pratat så gott om Thailand. Själva fick vi värmeslag efter dygnslång resa med kräkande flygplansgäster och minimal sömndos. Men sedan vände allt. Och maten, ja, kan man få för många thairecept?

 

Efter något dygn i tropisk hetta vände allt – alla fick sova, värmen blev normal och vi var lika vänliga som thailändarna.

Eftersom hela världen redan varit där utom vi, och ä-l-s-k-a-t det, tänkte vi att vi också måste testa. Vi bestämde oss, sparade rejält ett halvår, bokade biljetter och gick upp kl 02.30 för att åka – till Thailand. Resan tog ett dygn, och flyger man med tre barn varav ett är under året, får man sitta fem personer på fyra platser. Och är ettåringen för tillfället mer fäst vid den ena föräldern – jag säger inte vem – så innebär det att den föräldern får sitta supertrångt och ”sova” med 8-10 kilo barn i knäet medan övriga snarkar gott! Det är ungefär som att försöka sova sittande med tio liter mjölk i famnen.
Familjen gonade ned sig i fåtöljerna (likt ormen Sir Väs i sin vagga i Robin Hood) medan benen domnade under bebistyngden. Men – kan man inte sova kan man ju alltid lyssna på hur barnet på raden bakom kräks, och fantisera om hur kul det ska bli att komma till Thailand med familje-kräksjuka. Så det gjorde jag.
När vi väl landat, åkt båt iförda tunna silkesflytvästar som möjligen skulle bära en drunknande hundvalp, skumpat på tak- och bälteslösa taxibilflak och installerat oss i vår mysiga stuga bland orkideérna, så hade vi förlorat nästan två nätters sömn – och det var morgon.
Hettan utanför dörren knockade oss nästan. Fuktigheten var nog närmare 100 %. Håret var som en punkterad sufflé och barnen var högröda i ansiktet. Att dra vagn på stranden utan skugga, utan vatten, utan fläkt – på jakt efter vatten, ja det var lite jobbigt. När vi släpat oss de två kilometer det var in till byn – och insett att alla andra tar taxi, ingen går här – vinglade vi med fullt värmeslag in under närmsta palm med liten hydda intill och beställde de godaste svalkande fruktdrinkarna hyddan förmådde. Vi fick dem ihop med en fläkt till bebisen och efter några minuter hade våra vitröd-flammiga ansikten återfått normalsvensk blek hudton igen.

Annons

Sedan vände allt. Vi såg färgerna och leendena. Vi sov lite grann. Och dagen därpå vände även vädret som tydligen även enligt thailändarna själva varit för mycket och för fuktigt. Och då fick vi underbara reseminnen  – precis som så många andra i detta vänliga, barnkära land.
I månader efter, hemma i radhuset, serverade även vi fruktfat varje morgon, även om vi inte riktigt fick till ananaserna så där snajdigt… Och maten, ja, kan man äta godare?

Det här thai-receptet har vi lagat många gånger – det är så gott. Passar bra som liten förrätt med stark sås att doppa i, eller som huvudrätt ihop med lite ris. Och det är ett smalt recept – bara fisk och grönsaker, ägg, kryddor och lite ströbröd. Bara en sådan sak…

THAIKRABBKAKOR MED LIMESÅS
(4 PORTIONER)
DU BEHÖVER:
250 g krabbkött
100 g torsk
1 ägg
1 tsk röd currypasta
1 vitlöksklyfta
4 salladslökar
1 gul paprika
3 msk färsk koriander
salt
ströbröd
majsolja
LIMESÅS:
1 lime, tvättad och finriven, samt 5 matskedar av saften
1 msk soja
½ msk sesamolja
3 tsk socker

Alla grönsaker som strax ska ned i mixern…

GÖR SÅ HÄR:
Lägg krabb- och fiskkött i en mixer. Tillsätt ägg, currypasta, vitlök, salladslök, paprika och koriander. Mixa snabbt ihop till en färs. Krydda med salt. Forma små biffar, vänd dem i ströbröd och stek dem gyllenbruna i olja i en stekpanna. Häll soja, sesamolja, socker samt rivet limeskal och pressad limesaft i en skål. Rör så att sockret löser sig. Fäädigt!

Mycket ströbröd behövs – mina fick vältra sig…

MIDDAGSTIPS! Thaikrabbkakorna är egentligen menade som lite mellantugg och såsen att doppa dem i. Jag gjorde middag av detta istället, dubblade nästan satsen (och det blev många…), serverade med ris och sallad och hällde en tesked limesås över varje thaikrabbkaka istället.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar