Annons

Annons

Rödkokt sidfläsk med massor av smak på asiatiskt vis

Av en slump hamnade vi alla framför TV:n i en enda stor hög och blev inspirerade till stordåd i köket. Resultatet blev en asiatiskt rätt med mycket stor smak - rödkokt sidfläsk med ingefära, soya och salladslök.

Vi har ganska många krig i min familj. Matkrig kring matbordet är så att säga vardagsmat. Någon (dottern) börjar kasta en gammal gurkbit och så följer annan (maken) upp med en överbliven köttbit som far tvärs över bordet. Sonen är inte sen att följa upp med några majskorn medan minstingen försöker säga ”man få inte kasta mat” och jag skriker tills jag får en gurkbit i ögat och själv ger mig in i kriget.
På sommaren får man passa sig när man badar. För när som helst kan det komma en slemmig alg farande över vattenytan. Värst är det när maken har lierat sig med något eller – i sämsta fall – alla barn, så man blir totalt bombarderad av blåsalger och står där som en ylande sjöjungfru med slemmigt hår, innan man rycker åt sig första bästa alghärva under vattnet och h-ä-m-n-a-s. Finns det inte alger kan man nöja sig med bottenlera…

Annons

Alla på pappa – Kittelkrig!

Sedan har vi ju höjdaren Kittelkrig i sängen. För är man så kittlig som jag, och attackeras av tre barn så är det panikskrik innan man fått tag på en unge eller två som man kan kittla tills de kvider, medan man håller den tredje på avstånd med en armbåge i magen.
Och det var under ett sådant kittelkrig som vi hamnade, utmattade av skratt, framför ett återkommande favoritprogram – ”Kinas mat”. Till och med barnen fascinerades. Där var bland annat en intervju med Dong Linfa som jobbat som Maos Zedongs personlige kock och som berättade om Maos absoluta favoriträtt – rödkokt sidfläsk. Receptet på det lagade maken samma kväll. Och hädanefter har det blivit även hans favoritrecept. Nu är det förvisso det enda som maken och Mao har gemensamt – och alldeles oavsett vad man tycker om den gamle diktatorn, så hade han i alla fall bra matsmak – för det här är gott…

Det rödkokta sidfläsket serveras inte helt otippat med ris…

MAO ZEDONGS RÖDKOKTA SIDFLÄSK
(2 portioner)
DU BEHÖVER:
500 g sidfläsk
1-2 salladslökar
5 cm ingefära
1 dl ljus soja
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
4 tsk socker
2 tsk sichuanpeppar (detta gör hela smaken – finns inga välsorterade kryddavdelningar nära dig så finns det på nätet)
2-3 st stjärnanis (vi har provat både med och utan, men gillar bäst utan – en smaksak)
1 muskotnöt
1 kanelstång
3 lagerblad
1 tsk kryddnejlikor

Köttet ska tärnas ganska stort – det krymper rejält under tillagningen.

GÖR SÅ HÄR:
Skär sidfläsket i 3×3 cm stora kuber. Behåll fettet och svålen, det förbättrar smaken. Gillar du inte dessa
delar kan du ta bort dem på tallriken, eller strax före servering. Hacka salladslöken och skär ingefäran i ett par millimeter tjocka skivor. Skala inte ingefäran, skalet innehåller mycket smak.
Lägg köttet i en wok eller vid kastrull och fyll upp med vatten så att det täcks. Koka upp och skumma av. (Vi bryner det lite först innan vattnet hälls på så slipper man skumma av)

Tillsätt samtliga ingredienser med spara lite salladslök. Sänk sedan temperaturen och låt sjuda knappt en timme eller tills köttet blivit mört. Avlägsna kryddorna och släng dem. (Enklast är att plocka upp köttet för sig och sedan ta en sil med skål under och hälla såsen genom. Släng innehållet i silen men spara såsen).

Att såsen reduceras gör hela rätten.

Höj temperaturen, lägg ned köttet och häll på såsen igen – dags att reducera vätskan tills det bara återstår en trögflytande sås, men rör ibland så att inte köttet eller såsen bränner fast.
Lägg upp på ett fat, garnera med hackad salladslök och servera med ris. Det är en underbart intensivt smakfull sås med sidfläsk som ringlas över riset. Rätten älskas av 4 av 5 i familjen. Minstingen äter som vanligt bara ris…
”När alla kan äta rödkok sidfläsk, då har kommunismen lyckats” lär den gamle diktatorn själv ha sagt om sin favoriträtt…


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar