Annons

Annons

Slentriangrönsalladens undergång – länge leve den färgstarka salladen

Den där trista salladen som serveras i lunchrum, på mackar, hamburgerkedjor och slentrianhak. Tomat, gurka och ett grönt blad, lite pliktskyldigt sådär, utan dressing. Blir någon glad av det? Sätt färg på salladen. Ge den vitaminer, nötter och smak. Här är två supersallader för både gom och mage.

Provsmakning pågår. Så här ska en grönsaksdisk se ut – här är från en resa i Frankrike.

Man har hört det i åratal. Lite kaffe är bara nyttigt. Rött vin är bra för hälsan. För att inte tala om choklad. Och brie. Och grönsaker och… ja, ni fattar. Men nu, det är först nu som det verkligen går in. För jag förstår v-a-r-f-ö-r.
Allt tack vare boken Matmyten – vetskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss. Skriven av läkaren och professorn Tim Spector som forskat på tusentals tvillingpar och sig själv för att se vad det vi stoppar i oss gör för gott. Eller ont.
Rekommederad läsning. Helt plötsligt förstår man varför det kan skilja 10-20 kilo på två personer som trots allt äter identiskt och lika mycket. Och vad som händer när sockret tar över kroppen. Och varför vi ska sluta följa hysteriska dieter.
Vi har lagt om helt hemma kan man säga. Numera sitter vi och doppar brödet i olivolja, försöker få till två-tre olika sallader på bordet till maten, letar efter mat u-t-a-n E-medel och m-e-d nyttiga bakterier, och har bytt ut chips och ostbågar mot nötter och mandlar. Smågodis och dess underbara mix av kemi, E-medel, luskadaver och färgämnen längtar jag inte efter längre, däremot ren, fin choklad.
Hela kroppen har ställt om, det latenta sötsuget har försvunnit. Och jag har inte ens läst ut boken. Fascinerande läsning – läs den gärna.

Annons
Mitt hysteriska försök att få barnen att uppskatta grönsaker...

Mitt hysteriska försök att få barnen att uppskatta grönsaker…

När man fått ett samband på varför man bör äta så mycket olika frukt och grönsaker så vill man gärna kunna erbjuda sina barn ett dignande grönsaksutbud till maten – inte bara den vanliga gurksnutten och några paprikabitar till barn som vägrar röra blandade grönsallader.

Så här kan man också äta paprika - alla sätt är bra.

Så här kan man också äta paprika – alla sätt är bra.

Vill du komma ifrån den vanliga slentriangrönsalladen med tomat och gurka? Personligen tycker jag att den är riktigt urtråkig. En god dressing med olja, vinäger, salt, peppar och lite honung lyfter vilken sallad som helst. Även fetaost, valnötter eller avokado.
Här kommer två superenkla, supergoda, supersnabba sallader som passar till kött och kyckling. En är gjord på morot och den andra på apelsin. Dessutom innehåller de råvaror som tar fram varandras bästa egenskaper. Ät och njut!

Moroten får en rejäl skjuts av citron och vitlök.

MOROTSSALLAD MED BASILIKA OCH VITLÖK
(4 portioner)
DU BEHÖVER:
3 -4 rivna morötter
1 vitlöksklyfta
1/2 – 1 dl rostade solroskärnor
4 msk olivolja
1/2 citron
några basilikablad
salt och peppar 
GÖR SÅ HÄR:
Rosta solroskärnorna lätt i en stekpanna. Riv morötterna och häll morötter, solroskärnor och basilikablad i skål. Blanda dressingen för sig i ett glas; olja, citronsaft, pressad vitlök, salt och peppar. Häll över morotsblandningen, blanda försiktigt och toppa med några basilikablad till.

APELSINSALLAD MED KORIANDER OCH VITLÖK
(4 portioner)
DU BEHÖVER:
4 apelsiner
1 kruka koriander
valnötter

GÖR SÅ HÄR:
Tvätta, skala och skär bort allt det vita på apelsinerna. Skär i tärningsstora bitar. Hacka koriander grovt. Blanda i skål och strössla över valnötter som du bryter lite lätt isär.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar