Annons

Annons

Supersylt i ett nafs – björnbärssylt på mormors vis

De tar tio minuter att plocka och tio minuter att koka - sedan har man ärligt talat fått världens godaste sylt. Björnbären börjar mogna nu och inga andra bär går så fort att plocka - dessutom är de rena rama vitaminbomberna ...

Jag vet inte hur hon bar sig åt. Men min mormor, Irma Olssén, hon fixade allt. Kokade svart vinbärssaft, björnbärssylt, krusbärskompotter och rabarberkräm. Bakade skorpor, bröd, knäckebröd och gjorde förstås allt från söndagsstek till skorpmjöl själv.
Hon bodde i stort hus med fyra barn, fiolspelande make som var hög chef och en norskfödd svärfar som inte sa så mycket. Någonsin.
Hon skötte hela hushållet, alla sociala kontakter, barnens skolgång och vartenda kalas. Själv var hon en pratglad, varm, öppen natur som älskade sina och andras barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Annons
En första klassens husmor ....

En första klassens husmor ….

Man kunde inte gå in en affär utan att hon slog sig i slang med kassörskan eller gav någon okänd en komplimang för dess snygga kappa. Hon var engagerad i scouterna, Röda Korset, biståndsarbete och kyrkan. Stickade bomullsfiltar till 1000-tals
sparkande bebisar, sydde allt från gardiner till lampskärmar, broderade och odlade. Hon var alltid uppe först och i säng sist och snodde ihop middag till ett dussin gäster med en timmes varsel. Dessutom cyklade hon varje morgon klockan sex innan hon i hukle och förkläde drog igång något storbak eller en puttrande saftmaja i köket.
Hennes körsbärssaft var i ärlighetens namn lite för sur för min smak men björnbärssylten glömmer jag aldrig.

Slanorna har nu intagit balkongen ...

Slanorna har nu intagit balkongen …

Det tar ungefär 10 minuter att plocka bär till ett kilo björnbärssylt. Och lika länge att koka den. Baggis… Och nu börjar de mogna, björnbären. Jag har redan tjuvsmakat.

Eftersom min björnbärsbuske lider av Hulken-syndrom och blir hur stor som helst så kan vi numera plocka bären även från balkongen så som slanorna sticker iväg. Björnbär är lyx – vitaminstinna supersötingar och det tar bara några sekunder att plocka hela handen full. Till skillnad från vissa andra blåa bär…

SÅ HÄR GÖR DU BJÖRNBÄRSSYLT I ETT NAFS!
DU BEHÖVER:
1 kilo bär
½ kilo socker eller syltsocker (i så fall kan du skippa natriumbensoat, pektin och citronsyra)
1 kryddmått natriumbensoat
1 tsk pektin
1 kryddmått citronsyra
GÖR SÅ HÄR:
Mosa rensade björnbär i en kastrull, blanda med socker och låt koka ihop. Rengör glasburkar och dess lock med kokande vatten under tiden. Skumma sylten med en hålslev och häll sedan upp i de rena burkarna. Låt svalna och förvara i kylskåpet. Eller häll upp i små glasburkar och ge bort några.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar