Annons

Annons

Tabbouleh – underbart smakrik variant på grönsallad

Grönsallad i sig är sällan särskilt upphetsande. Särskilt inte kylskåpskall blandad med ledsen tomat och en trist vinägrette. I en tabbouleh har bladen smak i sig och dressingen är utsökt. Den ger smaklökarna skjuts ända från kalla Norden till kryddstarka mellanöstern.

Persilja, mynta, kanel, citron och olivolja – mellanöstern vet hur man får fart på en sallad.

Förvånansvärt många lunchrestauranger verkar tro att vanlig strimlad isbergssallad, hafsigt skuren och droppande av sköljvatten, är creme de la creme.  Lägg därtill några sladdriga, kylskåpskalla tomatskivor och en dressing som någon gjort med vänsterhanden.
Ärligt, kan det blir tristare? Kan det vara gjort med mindre kärlek?
Grönsallad i all ära men inte sjutton smakar den något utan tillbehör. Och tomater förlorar hälften av sin smak om de förvaras i kylskåp. De ska vara rumsvarma, helst solvarma när man äter dem. ”De håller ju inte då” hör jag någon säga. Om man köper färre och har dem framme hinner man säkert äta upp dem i tid.
Och den vanligaste lunchrestaurangdressingen är alltid vinägrett – lite olja, lite för mycket vinäger, salt och peppar. Om man bara har i lite honung i så kommer den perfekta mixen – salt, syrligt och sött. De tre kompletterar varandra. Bara salt och syrligt ger inte den smakbalans som behövs.
Jag säger bara tabbouleh! Denna mellanöstervariant på sallad smakar desto mer. Här har man bytt ut grönsallad mot persilja och mynta och lagt till smaker som kanel, citron och kryddpeppar. Här har det salladsgröna smaker i sig själva. Och här kan man snacka dressing! Det är svårt att ignorera vilken skillnad i smak det blir.
Tabbouleh är en underbar del av mezzebordet från mellanöstern. Denna sallad ska blandas med exempelvis couscous men är lika god till bulgur, matvete eller mathavre. Ju längre koktid desto godare.
Jag använder med förkärlek skalat matvete av märket Sevan som krångligt nog först ska stå och dra i vatten i åtta timmar och sedan koka i 45 minuter. Men oj vilken smakskillnad det blir. (Lägger man det i vattnet på morgonen så är det färdigt att koka lagom tills man ska göra middag)

Annons

TABBOULEHSALLAD
(4 personer)
DETTA BEHÖVS:
5 tomater i tärningar
2 vårlökar inklusive gröna delen/en gul lök/en silverlök
3-4 dl hackad bladpersilja
1 handfull finhackad färsk mynta
4 msk saft av citron
1 kryddmått malen kanel
1 kryddmått kryddpeppar
½ tesked salt
1 kryddmått svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt först på de gryn – couscous, bulgur, mathavre, matvete – du vill ha till. Då är det klart lagom tills du skurit grönsakerna.
Skölj alla grönsakerna. Tärna tomaterna fint och strimla löken. Finhacka persiljan och myntan. Blanda med citronjuice, olivolja och kryddorna. Smaka av. Dra gärna på med lite mer kanel och kryddpeppar  om du vill, det brukar jag göra. När grynen är klara så blanda med salladen. På många recept står det att tabboulehn är godast om den får stå i kylskåpet först men jag tycker inte att kylskåpskallt är gott (undantagsvis gaspacho). Allt är ju en smaksak men serveras salladen ljummen kommer smakerna fram mycket bättre.
Lammfärs, nötfärs eller kycklingfärs i form av stora köttbullar till är smaskens!

TIPS! Köp bladpersiljan i bunt eller lösvikt – det går åt så pass mycket till tabbouleh så det blir ganska dyrt om man köper den i små 20-gramspaket.
TIPS! God kall sås som funkar till fisk, fågel eller kött. Den här såsen har vi till allt. Blanda 4-5 matskedar turkisk/grekisk yoghurt med 1-2 matskedar majonäs (när jag och maken jämförde majonäser i affären var Hellmans den med minst E-medel), salta och peppra och rör gärna ner lite hackat kryddgrönt eller persilja om du har någon kvar.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar