Annons

Annons

Trolla fram en tortilla med tre basingredienser

Potatis. Ägg. Lök. Mer behövs inte för att sno ihop en härlig spansk tortilla, potatisomeletten som ger väldigt mycket mer än några uppskrämda scrambled eggs. Dessa basingredienser finns alltid hemma - ihop med lite fin olivolja har du en prisvärd helglunch med klass.

Efter en veckas hastiga vardagsmiddagar brer jag ut mig i köket under helgen. Det lagas müsli och gräddas knäckebröd, tänks och slås i recept medan middagsplaner bollas med familjen. Men med så mycket kökstjänst kommer ofta helgluncherna lite i kläm. Man tar ”något snabbt”.
– Inte en yoghurtlunch till mamma!
Äldsta dottern ser uppfodrande på mig. Hon har alltid ogillat våra snabba lunchlösningar. Hon vill ha varm mat. De andra barnen hänger på i klagokören. Inte fil! Inte kallt! Inte yoghurt!
Jag kontrar:
– Inget gnäll! Laga själva! Varsågoda!
Ja, så där håller vi på medan jag smäller i skåpen. Och hittar en guldgruva.
1.Några kokta potatisar som blivit över från en vardagsmiddag.
2.Några ägg i kylen – det har man oftast hemma.
3.Och lök.
Basmat. Och med dessa tre basingredienser samt lite fin olivolja kan man trolla fram en spansk tortilla – en alldeles underbar potatisomelett.
I helgen slog jag till när de minst anade. Och oj vad gott det blev. Lite tomat och mozarella till och du har en robust sydeuropeisk lunch som alla älskar. Och detta av saker som nästan alltid finns hemma.  Sa jag att det är superbilligt också?Älskar enkla lösningar som gör alla glada – spansk tortilla är en sådan.

Annons

SPANSK TORTILLA – POTATISOMELETT
DETTA BEHÖVS:
(lagom till 4-6 personer)
6-8 potatisar, kokta eller råa
5-6 ägg
eventuellt en röd eller grön paprika för att sätta lite färg på tortillan
1 gul lök
olivolja, salt och peppar
ett par starka armar för att vända tortillan om du arbetar med gjutjärnspanna

Jag fuskar i finhackad grön paprika som alltid kläms in i trepackspaprikor och annars mjuknar bort i vårt kylskåp…

SÅ HÄR GÖR DU:
Skär kokt eller rå, skalad potatis i små delar och stek upp i olivolja. Salta och peppra lite och stek tills de fått fin färg. Lägg i skål och ställ åt sidan. Finhacka en lök – och en paprika om du vill ha med det- och stek i olivolja tills allt mjuknat och fått färg. Salta och peppra lite. Knäck och vispa äggen lätt i en skål under tiden. Blanda lök-/paprikahack, potatis och uppvispade ägg i bunken innan allt hälls i stekpanna med olivolja. Platta till på ovansidan så att ytan blir jämn. Låt omeletten puttra i cirka 10 minuter. Känn sedan lite försiktigt med stekspade längs/under sidorna så omeletten känns fast. När den verkar redo för att vändas i pannan så lägg en stor tallrik över omeletten. Använd grytlapp. Vänd sedan stekpannan så att omeletten hamnar på tallriken och låt sedan omeletten snabbt glida tillbaka i den olivoljade pannan igen så att ovansidan får lite färg också. Efter några minuter är det dags att servera – gärna med grönsallad eller sallad på tomat, mozarella, olivolja, basilika och lite grovsalt. Buen provecho!
OLJAT TIPS! Man ska aldrig snåla med olivolja – det är den bästa oljan som finns för mat och kropp. Om det är några som är noga med sina oljor så är det sydeuropeer . Gör som de – använd den finaste jungfruoljan. Det är vi värda!
ANVÄND-MATEN-TIPS! Jag slängde i en grön finhackad paprika för hemma hos oss gillar ingen grön paprika på smörgåsen. Och de ligger ju oftast en grön med i ett trepack i affären. Lätt stekt och saltad slinker den ner av bara farten.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar