Annons

Annons

Underbar jordgubbssaft som ger syltade gubbar på köpet

När ungarna ber om k-ö-p-t saft och sylt istället för den hemlagade, då växer hornen ut. Det är dags för blindtest - en stund då ögonbindlar knyts och matvanor ställs på sin spets. Sedan kan man i lugn och ro njuta av sin hemlagade jordgubbssaft igen. Receptet ger dessutom fina syltade söta gubbar på köpet. Enklare och godare blir det faktiskt inte.

Rör varje dag – efter en vecka i kylskåp är det klart.

– Neeej, inte hemmagjord sylt. Finns det ingen köpt?
Vet ni hur den käftsmällen tar när man stått bland mygg och brännässlor och plockat hallon för att kunna erbjuda sina barn rena vitaminer och sylt utan diverse konserveringsmedel och annat jox i? Rensat, kokat, rört, skummat, sockrat, slabbat, spillt, bränt tungan, kokat burkar och fryst in. Känt sig som en rätt ok mamma. Å så vill ungarna ha k-ö-p-e-s-y-l-t. Samma gäller hemmagjord gelé, marmelad och en del saft.
– Finns det ingen köpt?
– Nej! Det finns ingen köpt för er mamma har gjort sig besväret att GÖRA sylt, saft, gelé och marmelad själv, SÅ ATT HENNES UNGAR SKA HA DET BÄSTA OCH GODASTE SOM FINNS!
– Men sylten i affären ÄR faktiskt godare.
– Ja, mamma, marmeladen med.
Jag blev lite lätt förbannad. Av alla saker man gör själv kontra köper så är med 99 % säkerhet det hemlagade alltid godare. Och nyttigare. Och har bättre råvaror. Alltid!
– Ok! Är det så ni vill ha det? sa jag medan jag sakta reste mig, torkade händerna på förklädet och hämtade mitt vapen.
Det var dags att ta fram det tunga artilleriet. Det var dags för blindtest!
Fram åkte hemmagjord apelsinmarmelad kontra en liknande vi fått i present från någon middagsgäst. Hemkokt vinbärsgelé och en köpetvilling. Samt hemmagjord hallonsylt och en köpevariant eftersom det går åt en burk sylt i veckan till morgonyoghurten.
Sex olika burkar. Tolv skedar. Tre gapande barnamunnar. Två ögonbindlar. En arg mamma.
Jag tror inte ens jag behöver skriva hur resultatet blev. Det var en jordskredsseger för hemmaköket, kan jag säga. De till och med spottade ut köpevarianten om de fått prova den hemlagade före. Men det roligaste var att de v-a-r-j-e gång trodde att det var köpevarianten de hade i munnen när de delade ut de höga betygen.
Hur det blir så här? Jag tror att eftersom man inte har tillgång till hemlagat hela året, så är de mest vana vid de köpta produkterna. Vanans makt är som bekant gigantisk. Och man lär sig tycka om det man mest regelbundet har tillgång till. Därav vanan att tro att det köpta är det bästa.
Det enda av det hemlagade som de a-l-l-t-i-d frågar efter, som de verkligen älskar och längtar efter så fort förrådet är slut, är vår goda jordgubbsaft. Det finns faktiskt ingen godare. Eller egentligen är det min fina vän Thereses recept, en av barnens gudmor. Av receptet får man dessutom ut en-två burkar syltade jordgubbar som är fantastiska att toppa frukostfilen eller efterrättsyoghurten med. Om man behöver inte sila, koka eller åbäka sig. Bara blanda, vänta och njuta!

Annons

Några skivade gubbar i saften är vackert vid servering.

JORDGUBBSSAFT & SYLTADE GUBBAR
(3 liter saft och 2 burkar gubbar)
DU BEHÖVER:
4 liter jordgubbar
4 kilo socker
3 liter kokande vatten
2 msk citronsyra
2 tsk natriumbensoat
GÖR SÅ HÄR:
Tag fram 2 baljor och blanda socker, hett vatten, citronsyra och natriumbensoat i den ena. Lägg de sköljda och snoppade jordgubbarna i den andra. Häll på vätskan. Låt svalna, täck över och låt stå i kylskåp i en vecka. Rör varje dag.
När en vecka har gått så plocka upp jordgubbarna med en hålslev. Häll sedan upp saften i flaskor eller burkar och ha i kyl eller frys in.

GUBBTIPS! Ha de syltade gubbarna till pannkakor, fil, yoghurt, gröt eller kompott. De går även bra att frysa som sylt – söta & goda.
SPÄTIPS! Underbar saft – spä den inte som vanlig saft utan med lite mindre vatten än vanlig. Gubbarna är ljuvliga i fil eller yoghurt.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar