Annons

Annons

Vi bytte förråd mot sommartorp – nu blir det primörer och halstrad lax

Vi sa upp förrådet med våra överblivna möbler och hyrde sommarstuga att ställa möblerna i istället. Oj så mysigt det är med torp. Och oj vilken inspiration man får till att laga mat. Med primörerna runt knuten och noll uppkoppling blir allt extra rofyllt och gott.

När vi flyttade ihop hade vi identisk uppsättning av allt. Från osthyvlar, soffgrupp, stereo och brödrost till TV, bokhylla, potatisskalare och köksstolar. Båda hade varsin lite tvåa. Ja ni förstår ju själva att det blev en väldig massa saker över …
I början hyrde vi förråd men efter ett tag insåg vi att de 12 kubik – som vi fyllt till taket – kostade lika mycket i hyra som en mindre lägenhet. Eller större sommarstuga. I Sörmland.
Så vi hyrde en sommarstuga i stället. I Sörmland. Vi hade ju ändå en osthyvel, en soffgrupp, en stereo, en brödrost, en TV, en bokhylla, en potatisskalare och köksstolar över …
Det var tänkt som en tillfällig, trevlig nödlösning. Nu är det 16 år sedan.
Torpet har inte rinnande vatten men ett sött utedass och ett gäng husdjur -fladdermöss på vinden och jordgetingar vid snickarboden. Sorken stortrivs i våra rabatter, vildsvinen är runt knuten, ibland har vi förrymda kor på tomten och älgen äter upp våra äpplen.
Men huset är vackert, från 1904, med veranda, spröjsade fönster, rörspis och vedugn. Hästhagen ligger framför köksfönstret, svampställena några hundra meter från huset, och på tomten har vi rabarber, plommon, vinbär, krusbär, körsbär, färskpotatis, trädgårdsland och massor med brännässlor. Som är bra att gödselvattna med.
Här har vi njutit av fågelliv, trädgårdsskötsel och hängmatteslummer. Vi har skrattat, gråtit, firat födelsedagar och halloween. Plockat bär och letat påskägg, huttrat och blivit myggbitna. Vi har till och med haft både bröllopsfest och namngivning för ett av barnen.
Men det bästa av allt är det vi i-n-t-e har. Som TV eller wifi. Vi har knappt mobiltäckning och kan varken skypa, spela eller koppla upp oss. Och barnen tycker att vi bli ”en bättre familj” här. Vi har inga måsten.
Vi spelar spel istället för att vika tvätt, slumrar i brasskenet istället för framför TV:n och plockar blommor vid hästarna istället för att plocka i högarna hemma. Och så har man tid att laga mat. I det stora lantköket strilar solljuset från två fönster genom spetsgardinerna. Där andas sommar-ro. Och i ro kan det goda få spira… som detta:

Annons

PRIMÖRFYLLD POTATISSALLAD & HALSTRAD LAX MED HEMMAGJORD GLAZE (4-6 personer)
DU BEHÖVER:
15 små potatisar/färskpotatis
ett knippe färska morötter med blast
ett knippe grön sparris
2 salladslökar
rädisor
rapsolja
smör
flingor av havssalt
600 g färsk lax
glaze från affär om du inte vill göra egen
EGEN GLAZE:
rinnande honung
soya
sås av 1/2 lime
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar

Försommarprimörer är de absolut godaste.

GÖR SÅ HÄR:
Tänd grillen. Tvätta potatisen och låt koka tills de är lagom mjuka.
Eftersom jag förstås glömde köpa glaze fick jag improvisera fram en egen – och den fick med beröm godkänt av familjen när vi åt, så den gör vi om. Häll lite rinnande honung i en skål, häll i lite soja – svårt med mått när man improviserar, man får höfta och smaka av. Pressa en vitlöksklyfta i skålen, salta och peppra och kläm i saften av en halv lime. Rör och smaka av, ta eventuellt mer sötma, salt eller lime vid behov.
Ta fram laxen och dutta den lite torrare med hushållspapper – pensla den med nästan all glaze och lägg laxen i halster på grillen när grillen glöder.
Skala morötterna och låt lite av den gröna blasten sitta kvar. Dela sparrisen i 2-3 bitar. Koka morötter och sparris 3-4 minuter, ta sedan upp skölj i kallt vatten. Lägg på en klick smör och salta med flingor av havssalt.
Medan den halstrade laxen får färg på grillen så häll av potatisvattnet. Låt potatisarna ligga i kastrullen, häll på lite rapsolja och flingor av havssalt och låt dem gona däri.
När laxen är klar så pensla på det sista av glazen. Blanda sedan potatis med morötter, sparris, skivad rädisa, skivad färsklök och toppa med lite flingor av havssalt. Smakerna ger en svårslagen vårkänsla.

TIPS! Har du glömt köpa glaze? Det är lätt att sno ihop sin egen … Har du däremot glömt köpa lax är det värre …

TIPS! Har du ingen grill så går det förstås (nästan) lika bra att köra laxen i ugn …


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar